Pankrotiavaldusega viivitamine viis kohtu alla

Kuressaare kohtumajas küsis prokurör eile tingimisi vanglakaristust kahele OÜ Denarek juhatuse liikmele, kes jätsid õigel ajal pankrotiavalduse esitamata ja lasid firma kohustustel kasvada üle viie miljoni krooni.

Seaduse järgi on ettevõtte juhatuse liikmed kohustatud esitama pankrotiavalduse, kui firma muutub maksejõuetuks ning see seisund ei ole ajutine. Juhatus peab seejärel avalduse tegema 20 päeva jooksul, kuid ehitustöid tegeva OÜ Denareki juhatuse liikmed Viljar ja Martin seda ei teinud.

Viimase majandusaasta aruande esitas Denarek 2005. aasta lõpus ja juba sellest võis näha, et ettevõttel on kohustusi 600 000 krooni ulatuses. Juhatuse liikmed ei esitanud aga pankrotiavaldust ning nende juhtimisel jätkas makseraskustes olev ettevõte majandustegevust veel kaks aastat ja esitas ka käibearuande. Kuna maksejõuetus üha kasvas, soikus firma tegevus 2008. aastal. Ka siis ei reageerinud juhatuse liikmed pankrotiavaldusega.

Pankrotiavaldusega jõudsid nad kohtumajja alles mullu kevadel ning siis olid Denareki kohustused kasvanud juba üle viie miljoni krooni ja ettevõttel endal igasugused varad puudusid. Ajutine pankrotihaldur esitas kohe teate kuriteost ning meeste suhtes alustati kriminaalmenetlust, mille tulemusena nad eile ka kohtusse jõudsid.

Mõlemad kohtualused on varem kriminaalkorras karistamata ning kahetsesid oma tegu. Prokurör küsis eile kohtus Viljarile nelja ja Martinile kolme kuu pikkust vangistust tingimisi 18 kuu pikkuse katseajaga. Kohtualuste kaitsjad palusid meestele mõista rahaline karistus. Millise otsuse kohus teeb, selgub esmaspäeval.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)