Muhulased leiutasid öösel tõlgentsi (lisatud video!) (4)

Muhulased leiutasid öösel tõlgentsi (lisatud video!)

LEIUTAJAD: Veiko Laaneväli, Kairi Laaneväli, Anni Aavik (maskiga), Arnek Grubnik (maskiga) ja Tiina Kirs.
Foto: Erakogu

Muhu noortekeskuse IT-öö mõttetalgute tulemusel sündis idee riistapuust nimetusega tõlgents, mille ülesanne on võõrkeelsel veebilehel tõlkida saidi tekst emakeelde üheainsa klõpsu abil.

“Teadmised ühe tõlgentsi kaugusel! Hangi tõlgents ning ükski interneti koduleht ei jää sulle võõraks!” – nii reklaamib noortekeskus oma leiutist Youtubis (kanalis “muhunoortekas”) avaldatud klipis.

Noortekeskuse juhataja Arnek Grubnik ütles Saarte Häälele, et IT-öö läks kenasti ja “muidugist omamoodi”. Ööks ettevalmistumine algas juba reede hommikul, mil testiti http://itoo.noortetv.ee/ videostriimi tööks valmisolekut. Umbes kell 18 saabusid külla IT-tudengid Pärnumaalt, kellega koos töötati välja tegevusplaan.

“Kuna samale õhtule oli meil planeeritud ka Muhu noortevolikogu korraldatav kevadpiknik, siis mõte oli, et proovime kahte asja korraga teha,” rääkis Arnek Grubnik. Seega tehtigi kõigepealt piknik, kutsuti seal kõiki IT-ööl osalema ning hiljem süveneti tõsisemasse töömeeleollu.

Kevadpiknikul esinesid ansamblid Maasipoisid ja Kuldsed Kellad. Piknikul oli kohal ligi 30 inimest, lisaks sai üritust internetist jälgida. “Seejärel läks kahjuks osa rahvast ära, kuid allesjäänutest moodustasime kaks tiimi, kellega IT-alaseid ideid vaagida. Umbes kella 11-ni õhtul oli tegevus päris usin, kuid siis jäi meie grupp veel väiksemaks. Korra mõtlesime juba, et peame oma IT-ööst loobuma, kuid see idee ei tundunud kõige sobivam,” rääkis Arnek Grubnik.

Kuna eelnevalt oli üks IT-alane uuendus – tõlgents – kahe grupiga juba välja valitud, siis hakati seda täpsustama ja korrigeerima ning lavastama.
Tulemust saab vaadata http://www.youtube.com/watch?v=MUH_BmP6CJc .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 119 korda, sh täna 1)