Jürise Heino tunneb end igal pool kui kala vees

Jürise Heino tunneb end igal pool kui kala vees

Foto: Egon Ligi

Kui lustakas vanahärra Heino Laht oma Jürise talus ajakirjanikele ukse avab, on raske uskuda, et ta 1. märtsil oma 85. sünnipäeva pidas. Jutu ja olemise poolest tundub mees poole noorem vähemalt.

Heinol on ameteid ja tegemisi olnud pikkade aastate jooksul seinast seina. Ta on olnud nii lavkajuht, tubli sportlane, usin koorilaulja, andekas näitleja kui ka täpne ilmavaatleja. Milliseid alasid neist ta senimaani tragilt harrastab, uurisime temalt endalt põhjalikult järele.

Ilmavaatluste osas jääb Heino päris tagasihoidlikuks ja kinnitab, et vaadelnud on ta küll, kuid prognoosida tema ei oska ja seda ei tasu talt küsidagi. “Kui keegi tahab, mul on terve hunnik raamatuid, mis on ilmanäitajaid täis kirjutatud,” kinnitab ta ja lubab lahkelt, et kel huvi on, see võib tema ülestähenduste põhjal Saaremaa ilma kohta kokkuvõtteid tegema asuda.

Pea 40 aastat vaatlusi

Ilmavaatlusi on Heino teinud täpipealt 39 aastat, seega on teda tuleval aastal ees ootamas omamoodi ilmavaatlustejuubel. “Ilmaasi on mul niisama kõrvaline asi. Seda ma polegi ilma pärast alustanud, see oli midagi muud, miks ma seda kirjutama hakkasin,” tunnistab Heino, lisades kohe, et igasugu asjad kipuvad ju vanuse kasvades aina kiiremini ununema.

“Mu isa suri 1971. aastal ning aasta pärast ei tulnud enam meeldegi, oli see aasta tagasi või on kaks juba möödas. Siis mõtlesin, et ei, sedaviisi ei saa, tuleb ikka asjad üles kirjutada, ja nii ta läks,” ütleb Heino. Kuna iga päev aga suuremaid sündmusi ju pole, siis pani Heino kirja ka temperatuurid ja sademed. Sealt see ilmavaatlushobi alguse sai.

Mõned aastad tagasi anti Heino ilmavaatlustest teada ka Jõgeva ilmajaama töötajatele, kust talle üsna pea helistati ja päriti, kas Heino ei tahaks äkki nendega koostööd tegema hakata. “Nüüd ma siis saadan neile iga kuu aruande temperatuuri ja sademete kohta. Seda pole pikalt olnud, on see aasta või rohkem,” ei tea ta päris täpselt üteldagi.

Abikaasa Linda teab kõrvalt hõigates oma sõnul täiesti kindlalt, et kaks aastat on see nõndamoodi juba küll olnud. “Või on see rohkem kui kaks? Aastad lähevad nii kiiresti, et mitte aru ei saa,” lööb Lindagi naerma hakates käega ja annab jutujärje selle loo peategelasele tagasi.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 54 korda, sh täna 1)