Upa-mehed püstitatakse linnapiirile (9)

Kunagi Kuressaare linna keskväljakut ehtinud monument 1919. aasta ülestõusus hukkunutele, mis rahvasuus “Upa-meeste” nime kandis, pannakse täna püsti Kuressaare–Kuivastu maantee äärde. “Meil oli vaja mingit tunnusmärki või asja, mis linna sisenejates kohe vaimustust tekitaks,” öeldi Kuressaare linnavalitsusest.

Tartu skulptori Endel Taniloo ja arhitekt Ülo Sirbi käe all valminud mitukümmend tonni kaaluv kivist monument, mis 1963. aastal praeguse Ferrumi koha peale püstitati, on küllaltki militaarse väljanägemisega. Nimelt hoiavad kurjade nägudega mehed käes püsse. Kas see ei looks meie linnast vale arusaama?

Linnavalitsuse vastus oli, et üldse mitte. Nimelt saavad Upa-mehed täiesti uue välimuse. “Neile konstrueeritakse selga supelrõivad, mis sümboliseerivad meie mitmeid spaasid ja kaunist Titeranda. Samuti saab üks meestest pähe madrusemütsi, mis viitab headele purjetamisvõimalustele.

Ning kõige tipuks pannakse üks seni püsti olnud mees istuma mudavanni, et rõhutada meie linna mudaravi traditsioone,” selgitati linnavalitsusest. Püsside asemel pannakse meestele kätte hiiglaslikud lilled, mis sümboliseerivad rahulikku õhkkonda, mis meie linnas valitseb.

Samas kuulutab linnavalitsus välja ka Upa-meestele nime leidmise konkursi. Pakkuda võib kenasid poisslaste nimesid, mis ei tohi alata tähega x, y või ž.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 95 korda, sh täna 1)