Saarlased lähevad laulu- ja tantsupeole oma kotiga

Saarlased lähevad laulu- ja tantsupeole oma kotiga

 

XI noorte laulu- ja tantsupeo Saaremaa kuraator Valve Heiberg kutsus eile Kadi raadio “Keskpäeva” saates kõiki noori, emasid, vanaemasid, kes ise või kelle lapsed on minemas laulu- ja tantsupeole, Saaremaa laulupeo teemalist kotti meisterdama. Näidise autor on Kaie Kesküla.

“Me püüdsime mõelda koostöös Kaie Keskülaga, mis siis oleks sel aastal see saarlase ehe, sest teadaolevalt on tänavuse peo nimi “Maa ja ilm”. Ning otsustasime, et peo rongkäiku lähme me n-ö endisaegse ehtega, ehk see siis meie uhke põll, mille Anne Olop on teinud, ja uus ehe on siis kott,” rääkis Valve Heiberg. Ta lisas, et tegelikult ei ole nad kunagi varem niisuguseid ettevalmistusi peoks teinud, kuna käsitööd sellel peol aga nii väga rõhutatakse, siis on see ju väga kena. “Kui me suudame sõdurpoistele sokke kududa, miks me ei suuda siis oma lastele kotte õmmelda,” arvas ta.

Kott on mõeldud niisuguste mõõtmetega, et sinna mahuvad lauljate noodid, vihmakeebid, veepudel, ning lukuga osa on mõeldud, lähtudes ka turvalisusest, rahakoti ja mobiili tarbeks. Kohustuslik on koti õmblemisel jälgida, et see tuleks õiges suuruses, ja valida ka õige kangas, kas siis triiburiie või linane (viimase puhul on lubatud kõik variandid, kaasa arvatud värvilised) või päris jämedakoeline kotiriie. Lisaks on kohustuslik element silmusnelinurk, mis on lapsi kaitsva ja õnnetoova tähendusega.

“Need on sellised asjad, millest me peaksime kinni pidama. Aga kotipealset võib kaunistada millega iganes,” lausus Heiberg, lisades, et üldiselt on lubatud suhtuda koti valmistamisse loovalt. Peo kuraator tähendas, et talle meeldib laulupeokoti juures ka see, et need kotid ei ole standardi järgi, kõik päris ühesugused. “Seal on võimalik oma isikupära välja tuua või siis mõnel kollektiivil oma liikmete jaoks kõik ühesugused teha, on ka see vabadus olemas,” rääkis ta.

Täpne juhend ja joonis on olemas internetis aadressil www.saareline.ee . Samuti on näidiskotid olemas ka Saare Tex-Stiilis.

XI noorte laulu- ja tantsupidu toimub 1.–3. juulil Tallinna lauluväljakul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 56 korda, sh täna 1)