Maavalitsus avalikustas Ruhnu transpordiuuringu (3)

Saare maavalitsus avaldas oma kodulehel ASi Regio koostatud Ruhnu ühistranspordiuuringu. Analüüsi tulemusel selgus, et laevaühendusest ainult suvisel kõrgperioodil ei piisa – see on vajalik tervel laevatataval perioodil.

Lähtudes ruhnlaste vajadustest, on vajalik laevaühendus Pärnuga, võimaldamaks ruhnlastele kaubavedu, asjaajamist ning turistide transporti. Pärnusse sõidu subsideerimine on kallim riigile, kuid tagab Ruhnu laevaühenduse põhieesmärgid – inimeste ja kaupade veo.

Kombineeritud transpordiühenduse kasutamisel tuleks Kuressaare suund katta eelkõige lennureisidega ja neid kaubatranspordi osas toetavate laevareisidega. Pärnu suunal on vajadus laevaühenduse järele suurem – kui katta lennureisidega ühepäevareiside vajadus, on lisaks vajalik laevaühendus turistide ja kauba transpordiks. Vähese nõudluse korral on talvel ja võimalusel ka kevad-sügisperioodil otstarbekas kasutada lennukit.

Uuringust selgus, et ruhnlaste, asutuste, tööliste ja ettevõtete sõiduvajadused on pigem nädala sees ning turistide ja suveruhnlaste sõiduvajadused reedel ja pühapäeval. Ruhnlastele on vajalikud ühepäevareisid. Kaubareisi lahkumine Ruhnu poole on vajalik argipäeva tööaja sees. Turistidele on vajalik, et mandrilt Ruhnusse lahkumine ei oleks liiga varajane.

Suuregabariidiliste veoste kaubareisigraafik ning prügireiside graafik on soovitatav teha regulaarne ning anda kuupäevadest ruhnlastele võimalikult varakult ette teada (sealhulgas hästi leitavana valla kodulehelt). Sügisel peaks toimuma 1–2 loomaveoreisi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)