Noa ja kahvliga õlle kallale

Noa ja kahvliga õlle kallale

ANNI ARVAB: “Näiteks toidus kasutatava õlle maitse on juba ise nii rikkalik, et seda ei tasu teiste maitsetega ära tappa.”
Foto: Erakogu

Kevade esimesed märgid on juba näha ja juba lähenemas ka lihavõtted. Palusime Anni Arrol valmistada mõned põnevad kevadised road, mida pakkuda külalistele lihavõtete laual või niisama nautida pere või sõprade seltsis.

Et tuua toidulauale pisut vaheldust ja elevust, püüab Anni kevadet õllega. Mis seal salata – õlut on söögi valmistamisel kasutatud juba ammu –, kõige levinum on kahtlemata hapukapsaste ja seaprae valmistamine porteriga, mille tugev maitse sobib hästi jõuluaegsete roogadega.

Täna, kus õhus on juba kevade esimesed märgid, selgitab Anni heleda õlle võlusid ja erinevaid kasutamisvõimalusi. Selleks puhuks on ta välja valinud humalase Tšehhi õllede tüüpi Pilsi, millel on võrreldes tuntud Premium-õllega tugevam ja rikkalikum maitse. Tšehhi õlu osutus valituks ka seetõttu, et tšehhidele on omane väga rikas õllekultuur ning õlu on nende arvates vaieldamatult ainuõige kaaslane toidu nautimisel. Ka esimeses Tšehhi kokaraamatus oli õllel kui toorainel oma koht – see sisaldas õllesupi retsepti.

Anni sõnul on hele õlu oma kuldse värvi ja humalase maitsega väga sobiv toidu sisse panekuks, seda kiidavad ka need, kes õlut igapäevaselt ei joo. Anni naudib toidu head maitset ning see algab toiduvalmistamisel toorainetest ja valmistamise lihtsusest. Toorainetest järgmise tähtsusega on maitseained, mis võimendavad toidu tekstuuri ja toovad selle olemuse hästi välja.

Ka kevadiste õlleroogade retseptide juures rõhub Anni lihtsusele ja kasutab võimalikult vähe erinevaid maitseaineid: “Näiteks toidus kasutatava õlle maitse on juba ise nii rikkalik, et seda ei tasu teiste maitsetega ära tappa.” Nii valmibki kaks rooga, mille kõrvale on ainuõige juua õlut, ning kaks rooga, millele tugev ja rikkalik Tšehhi-tüüpi õlu annab väga erilise maitse.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Kristi Hürri

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)