Nael: Kohus hakkab uusi karistusi väänama

Arenev ühiskond nõuab uusi viise kodanikkonna talitsemiseks. Nii nagu mõisahärrad saatsid 150 aastat tagasi tüübid, kes käisid salaja härra õllevarude kallal, kadalippu või herneste peale põlvitama. Nüüd on otsustatud hakata teatud tegevusi keelama.

Esimese pretsedendiga sai siinne kohus maha paar päeva tagasi, kui teiste peksmist harrastanud mehepoegadel keelati ära kärakapanemine ja narkootikumide manustamine. See oli noormeeste jaoks tõeline šokk. “Ei, ei, mitte seda, paluks!” karjatas peale kohtuotsuse ettelugemist süüalune, kes oli koos sõbraga tahtnud keset ööd ühele linnakodanikule Riia linna natuke kaugemalt näidata. “Mis minu hommikusest konjakist niimoodi saab?” küsis ta kohtunikult, silmad niisked peas. “Olgu, 40 grammi igal hommikul, aga mitte tilkagi rohkem,” pehmenes kohtuniku meel.

Kui küsisime kommentaari ja selgitust ühelt juriidikas kogenud mehelt, siis vastas too, et alkoholi ja narkootikumide ärakeelamine on selline leebemat sorti karistus. Ta tõi näiteks pretsedendi riigi kohtumajast, kus ühel poliitikul, kes oli võtnud altkäemaksu, keelati kaks aastat midagi kätte võtta. Selleks, et seda tagada, kinnastati ta kohmakatesse rauast labakinnastesse.

Või siis teine juhtum, kus rannas liputamas käinud kodanikul keelati viieks aastaks mantli seljast võtmine. See tähendab, et härrasmees peab käima üleriietes nii saunas kui ka tööl ja isegi soojamaareisil. Karistuse pahupoolena toob see muidugi kaasa pahade lõhnade ja parasiitide levimise, kuid juriidikaeksperdid märgivad, et samas mõjub see igati hoiatavalt neile kodanikele, kellel on kavas midagi kurja korda saata.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)