Kuressaare saladused – Linnapea ja tema kohtunikust venna müstiline surm (3)

Jätkub kaks nädalat tagasi (vt SH 12. ja 19. märts) alanud lugu, mis pajatab pea sajand tagasi Kuressaares toimunud kohutavast sündmusest, mis vapustas kogu Saaremaad. Nimelt tapeti 1913. aasta varakevadel meie rahulikus linnakeses Garnisoni tänaval tookordne linnapea Gerhard von Nolcken ja tema kohtunikust vend Wolfgang von Nolcken.

Ja ehkki kuriteo lahendamisse sekkusid väga kõrged ametimehed nii Liivimaa kubermangu keskusest Riiast kui ka impeeriumi tookordsest pealinnast Peterburist, jäi see lahendamata. Kõik see tekitaski rohkearvulisi, sageli isegi päris absurdseid versioone. Kõrvaltvaatajale jäi mulje, et võimud tahtsid seda lugu miskipärast lihtsalt kinni mätsida.

Kuressaare ajalehe Hääl 1913. aasta 2. märtsi (vkj) numbris ilmunud artiklis kurdetakse, et siiamaani olevat meil sarnased kuritööd kuulmata, eriti kui Saaremaa ja Kuressaare elanikke oma vaikse iseloomuga silmas pidada … Kas siin oli tegemist esimese vihjega, et tapatöö sooritas (või tellis) mõni saarele sisserännanu?

Saaremaa oli hirmul

Pärast ülevaate andmist vendade Nolckenite elukäigust ja karjäärist lisab leht, et hirmsa kuriteo põhjus [on] praegu kõige selgitamatam sügav saladuslik juhtumine, millest üle terve Saaremaa hirmul ja põlastusega räägitakse. Sest meie saar oli siiamaani sarnastest kuritegudest puhas ja nüüd korraga niisugune veretöö! Aga igatahes peab soovima ja lootma, et praegune saladus ikkagi kord oma katte avab.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)