Üleskutse: Rannarahva Muuseum ootab inimestelt kõike salapiirituseveoga seonduvat

Viimsis asuv Rannarahva Muuseum ootab koostatava näituse jaoks inimestelt kõike, mis seostub salapiiritusega: alates mälestustest, fotodest, ajaleheväljalõigetest, lõpetades kanistrite ja piiritusetorpeedodega. Samuti võib tuua muuseumisse pensionipõlve veetma vanu paate ja muudki paatidega seonduvat.

Muuseumi poolt on annetajatele tänutäheks randluse ajalugu ja kultuuri tutvustav teavik “Randlusest ja randlastest”. Lisaks loositakse kõikide annetajate vahel välja kolm preemiareisi Naissaarele kahele koos ekskursiooniga saarel ja militaarmuuseumi ning majaka külastamisega. Salapiirituseveoga seonduvat ootab muuseum 10. juunini, paatidega seonduvat sügiseni.

Rannarahva Muuseumis on koostamisel näitus “Spirdivedajad ja smugeldajad”, mis avatakse juunis. Muuseum ootab näituse jaoks kõike, mis seostub salapiiritusega. Kogumiskampaania “Salapiiritus ja salakaubavedu – teatage sellest Rannarahva Muuseumile!” raames on oodatud kõik esemed, mis on otseselt või kaudselt seotud salapiirituse või salakaubaveoga.

Oodatud on salapiirituse vedamise anumad, piiritusetorpeedo või torpeedode detailid, mantli all kantavad plaskud ja kumerad anumad, salapiiritusevedaja muud  töövahendid nagu lehter vm abivahendid ja kaasas kantud noad, relvad jne.  Eriti oodatud on salapiiritusevedaja päevikud ja mälestused salakaubaveost, fotod piirituse ümberkallamisest ning piiritusetorpeedodest, samuti fotod ja mälestused piirivalve tööst – salapiirituse avastamine, salapiiritusevedajate tabamine jne.

Teine kampaania – “Ülesanne number üks on leida paat!” on seotud Rannarahva Muuseumi väliekspositsiooni “Paatide park” loomisega. Väljapaneku eesmärgiks on tutvustada külastajatele rannarahva ajalugu läbi paatide. Praegu on Rannarahva Muuseumi hoovil traalpaat, tulevikus on kavas eksponeerida muuseumi ümbruses erinevaid aeru- ja mootorpaate – olgu see siis eistuk, lappaja või kakuampaat.

Muuseum pakub randlaste truudele kaaslastele – paatidele – väärika pensionipõlve teiste aluste seltsis, kus igaühel on oma lugu rääkida. Kui teil on paat või infot paadi kohta, millega merel enam ei käida, palume muuseumiga ühendust võtta. Samuti ootame paatidega seotud dokumente, fotosid ja jooniseid. Salapiirituseveoga seotud esemeid ja mälestusi ootab Rannarahva Muuseum 10. juunini. Loosimine toimub 16. juunil näituse avamisel.  Paatide kohta ootame infot sügiseni.

Alar Mik
Rannarahva Muuseumi arendusjuht

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)