Koolilaps uuris kummitusliku Taritu koolidirektori lugu (2)

Koolilaps uuris kummitusliku Taritu koolidirektori lugu

 

Väga hea rahvaluuleteemalise uurimistöö kirjutanud Lümanda põhikooli 8. klassi õpilane Kertu Tuuling (fotol) kutsuti üleriigilisele rahvaluuleolümpiaadile, kus ta saavutas omavanuste õpilaste hulgas 2. koha.

Üleriigilise rahvaluule-olümpiaadi “Suur Tõll ja Metsatöll. Nähtav ja nähtamatu rahvaluule” lõppvoor toimus 17.–18. märtsil Tartus. Eelvoorus uurimistöö kirjutanud üheksakümne kahest 7.–12. klassi õpilasest kutsuti Tartu ülikoolis toimunud lõppvooru 30 parima uurimistöö autorid. Kertu, keda juhendas õpetaja Liia Raun, pääses lõppvooru ainsa saarlasena.

Kertu Tuulingu uurimistöö “Ühest kummituslikust koolidirektorist” käsitleb Taritu koolimaja ümber keerlevat legendi. Räägitakse, et seal “kummitab”, kuna aknaklaasil olev õlilaik meenutab endise koolidirektori Heino Tarkini nägu.

Kertu seadis uurimuse eesmärgiks selgitada, kuidas Taritu kummitusjutt tekkis ja levis ning mis on põhjustanud jutu ringlemise tänapäevalgi. Uurimistöö tulemusel selgus, et Taritu kummitusjuttu hakkasid omal ajal levitama koolidirektor Heino Tarkini kaasaegsed.

Lugu tekkis, kuna direktor istus tõesti pidevalt akna all ning aknaklaasil on ka mingi ähmane kujutis, mis teatud nurga alt meenutab inimese nägu. “On tore, kui rahvas räägib selliseid lugusid, sest nii jääb koht paremini meelde,” tõdes Kertu oma töös.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 123 korda, sh täna 1)