Merike ja Egon Sepp taovad Sõrve mürsukestad eheteks (11)

Merike ja Egon Sepp taovad Sõrve mürsukestad eheteks

LOOVAD KÄSITÖÖLISED: Merike ja Egon Sepp, kes valmistavad mürsuhülsist käevõrusid, sõlgesid ja on teinud ka ühe lillevaasi.
Foto: Erakogu

Mändjalas elavad Merike ja Egon Sepp valmistavad Sõrve metsadest leitud mürsukestadest viikingiaegse välimusega käevõrusid ja sõlgesid.

“Oleme valmistanud neid umbes pool aastat. Iga päev me muidugi ei jõua sellega tegeleda, praegu on see hobi,” ütles igapäevaselt rätsepatööd tegev Merike Sepp, lisades, et mürsuhülsse on nad korjanud väga palju just Sõrve metsast. “Vastik on mõelda, et kõik see mets on sõjasodi täis, Sõrves on inimluid ka,” ohkas naine.

Hülssidest ehete valmistamise pisiku said nad möödunud suvel Valjala vallas toimunud Jööri folgil Kiruverest pärit perekonnalt, kes seal ehete valmistamist tutvustas. Merike ja Egon, kes õpivad mõlemad praegu Kuressaare ametikoolis rahvuslikku puutööndust, on väga huvitatud igasugusest käsitööst. Praegu huvituvad nad eriti just pärimusasjadest ja sellest, millised nägid välja viikingiaja ehted.

Koos mõtlevad nad välja ka käevõrude mustreid. Näiteks ühte käevõru ilmestavad kolmnurksed hundihambad. “Seda ma ise küll ei usu, et see hundihammas kaitseb, aga lihtsalt on ilus vaadata. Inimestel on kergem uskuda igasuguseid legende kui midagi muud, mida nad ei näe,” märkis Merike.

Ehtemeistri sõnul on see tegelikult üsna aeganõudev töö, kui käsitsi lihvida. Neil on olemas spetsiaalsed lihvimispastad ning vilt- ja riidekäiad. Meisterdamisel kasutavad nad kruustange, alasit, haamrit, spunsleid. Esimene samm ehete valmistamisel on mürsuhülsi lahtilõikamine, pressimine ja ribastamine. Mürsukesta messingit saab ka pehmemaks teha. Selleks on olemas gaasipõleti, millega seda üsna tugevat metalli kuumutatakse ja seejärel pannakse see kohe külma vette. Pärast seda saab plekikääridega lõigata parajad tükid.

Iga nende meisterdatud käevõru on ainulaadne. Niisamuti on Merike ja Egon teinud hülssidest ka sõlgesid ja ühe 95 cm kõrguse lillevaasi. Egon ja Merike alustasid hülssidest ehete valmistamist katse-eksituse meetodil. “Muidugi me küsisime ka hästi palju. Võiks teha väga filigraanseid asju, aga mõte ongi selles, et nad oleksid veidi vildakad, siis paistab välja, et on ikka käsitöö,” lausus Merike muiates. Naise sõnul on nad palju abi ja ideid saanud ka internetist, Youtube’ist.

Ise on nad meisterdatud ehetega rahul. “Need ei sobi muidugi iga asjaga kanda, pigem rohkem vanaaegse riietusega. Samas võib tänapäeval ju kõike kokku panna,” märkis Merike. “Kindlasti, kuid see võtab veel veidi aega,” vastas Egon küsimusele, kas neil on plaanis oma ehteid ka müüma hakata. “Meil on praegu käsil muid asju, aga kui talvel rahulikumaks läheb, siis hakkame neid vorpima,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 413 korda, sh täna 1)