Veealusel näitusel saab tõtt vaadata kuulsa hülgega (4)

Veealusel näitusel saab tõtt vaadata kuulsa hülgega

VAATA HÜLGEGA TÕTT: Vilsandi lähistel pildistatud hüljes pakub huvi Kuressaare vanalinna kooli 2. klassi poisile Rolf Heinale.
Foto: Raul Vinni

Kuressaare gümnaasiumi ujulas veel viimaseid päevi avatud veealune fotonäitus aitab muuhulgas lastele ka ujumise algõpetust anda.

Eesti üks tunnustatumaid fotograafe Kaido Haagen valis oma “Silmad vees II” näituse saaliks basseinid üle Eesti. Veealuse maailma pildistamisega sinasõber olev Haagen usub, et inimestele tuleb veealust maailma näidata samas keskkonnas. Siis saab selle õige näitu-seelamuse.

Kuressaare gümnaasiumis võtab näitus enda alla 25 meetri pikkuse basseini terve ühe külje. Saaremaa veealust maailma esindavad näitusel jõevähi- ja hallhülgefoto. Viimane sai hiljuti rahvusvahelise tunnustuse, kui pärjati kolmanda kohaga fotokonkursil Ocean View 2011.

Lapsed on elevil

Kuressaare gümnaasiumi ujula juhataja Norma Helde, kes eile pärastlõunal vanalinna kooli lastele ujumise algõpetuse tundi andis, leidis omapärase veealuse näituse juures veel ühe kasuliku nüansi. Tema sõnul ei julge kõik ujumist õppivad lapsed muidu basseini sügavamasse osasse veel minna, kuid veealused fotod tekitavad uudishimu ja aitavad kartusest üle saada.

Eilses ujumistunnis, mil veealust fotonäitust käis pildistamas ja vaatamas ka Saarte Hääle ajakirjanik, ei väsinud õpilased pilte uurides läbimast üha uusi ja uusi basseinipikkusi. Mõni laps hoidis küll veel toetavast seinast kinni ja pead vee alla panna ei tahtnud, kuid nii mõnelgi sai just tänu näitusele vahest esimest korda vee all käidud. Helde ütles, et just lastes näitus suurimat elevust tekitabki. Ning lapsed ise ütlesid, et Saaremaa hülge pilt pidi olema see kõige vägevam.

Pühapäevast avatud näitust oli eile lõunaks külastanud kokku üle kuuesaja inimese. Kahe päeva jooksul lisandub publikut kindlasti veelgi. Näitusele lisaks pakutakse sel laupäeval tasulist võimalust instruktorite juhendamisel täisvarustuses sukelduda. Näitust korraldava Eesti sukeldujate klubi instruktori Terje Meosi sõnul on ettevõtmise eesmärk tutvustada inimestele sukeldumist kui omanäolist ja põnevat harrastust.

“Kes on kursuse kord läbinud, kogeb argipäevamuredest vabanemist, nautides veealuse elu ilu, ning arendab enesekontrollioskust, mis aitab vees käituda läbimõeldult ja riskivabalt,” ütles Meos.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)