Aasta sotsiaaltöötaja on Merle Kaljurand (Lisatud galerii) (13)

Aasta sotsiaaltöötaja on Merle Kaljurand (Lisatud galerii)

ÕNNITLUSED: Saare maakonna aasta sotsiaaltöötajat Merle Kaljuranda õnnitleb Kihelkonna valla sotsiaalnõunik Sirje Rõuk.
Foto: Egon Ligi

Tänavusele Saare maakonna aasta sotsiaaltöötajale Merle Kaljurannale teeb kõige rohkem rõõmu, et kevad tuleb – liikuda on parem kui talvel ja jõuab lihtsamini abivajajateni, ütleb ta. “Merle on väga kohusetundlik,” kinnitasid kolleegid nagu ühest suust.

Tunnustus tuli Pöide valla sotsiaalhooldajale Merle Kaljurannale üllatusena. Ta ise arvab, et kindlasti on palju temast tublimaid inimesi. Pöide sotsiaalameti juhataja Aili Ansper, kes pälvis sama tunnustuse aastal 2007, ütles, et tegelikult ongi Merle suur väärtus see, et ta ei ole teinud midagi erilist, on lihtsalt teinud oma tööd, teinud seda hästi ning selle eest inimesed teda ka kiidavad.

“Ma ikka arvan, et kõige tähtsam on see, et oleks kolleegidega hea läbisaamine,” kiitis Ansper oma kollektiivi, kus on nüüdsest kaks aasta sotsiaaltöötajat. “Võib-olla see ongi elus peamine, et asjad laabuksid,” sõnas Ansper, kes usub, et head tööd saabki teha heas läbisaamises. Tänavune Saare maakonna aasta sotsiaaltöötaja õppis sotsiaaltööd Kuressaare ametikoolis. Et keskkooli lõpetamisest olid mõned aastad möödas, soovis ta ennast täiendada ja et ametikoolis avati just sotsiaaltöö eriala neile, kel keskkool seljataga, leidis ta endale õige koha.

“Ega sotsiaalteema mulle päris võõras olnud, sest mul oli kodus olnud vanaema,” ütleb Merle Kaljurand. Ta on oma sõnul õnnelik, et saab südamelähedast ja õpitud ametit pidada just oma koduvallas. “Olen jah Pöide tüdruk,” kinnitab ta. Et sotsiaaltöö on raske, saabki seda teha vaid südamega. “Eks siingi ole olnud igasuguseid päevi,” sõnab Merle, öeldes end uskuvat, et siiski on tema töö aastatega – ta on oma ametit pidanud 12 aastat – kergemaks läinud. Eriti kui võrrelda ajaga, mil telefonegi kõigil polnud.

“Nüüd ikka helistad inimesele, kui sa mingil põhjusel tema juurde minna ei saa, ja lepid uue aja kokku. Ega siis töö tegemata jää,” räägib aasta sotsiaaltöötaja, kellele teeb rõõmu, et tema kliendid on nii mõistvad. “Kui on probleeme, tuleb nendest rääkida ja lahendused leida,” ei ole Merle jaoks siin ilmas midagi keerulist. Merlel on lepinguga kliente 12, kuid neid, kelle juurde ta jõuab, kelle eest hoolitseb ja kellest hoolib, piltlikult öeldes vallatäis.

Aasta sotsiaaltöötajale andsid tunnustuskirja eile südapäeval maavalitsuse saalis üle maavanem Toomas Kasemaa ja maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Tõru. Lilleõisi, häid sõnu ja kallistusi jagus kolleegidelt teistest omavalitsustest ja maavalitsusest. Toomas Kasemaa sõnul on omavalitsustel kindlasti palju lisatööd just seetõttu, et olukord majanduses pole võrreldes aastataguse ajaga sugugi kergemaks läinud – tööpuudus on jätkuvalt suur. Kõige suurema koormuse saavad aga sellistel puhkudel just omavalitsuste sotsiaaltöötajad.

“Mulle teeb aga heameelt, et meie inimesed tajuvad üha enam ühiskonna tervikut ning üha enam on olemas neid organisatsioone ja projekte, millega üritatakse abivajajaid aidata,” lausus maavanem.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 252 korda, sh täna 1)