Kuressaare saladused Linnapea ja tema kohtunikust venna müstiline surm (1)

Kuressaare saladused Linnapea ja tema kohtunikust venna müstiline surm (1)

NOORPAAR: See pilt Gerhard von Nolckenist ja tema kaunist abikaasast Elisabeth von Sengbuschist on tehtud umbes 14 aastat enne julma veretööd, aastal 1899. Aastatel 1906–1913 oli parun Nolcken Kuressaare linnapea.
Foto: Saaremaa Muuseum

Neil päevil möödub 98 aastat Kuressaare sajanditepikkuse ajaloo ühest kohutavamast ja tülgastavamast sündmusest. Kui erinevate sõdade perioodid kõrvale jätta, on meie linn tuntud ju provintsilikult rahuliku ja turvalise elulaadi poolest. Sellest hoolimata sooritati just siin 1913. aasta varakevadel kuritegu, millest kirjutasid nii tookordse Liivimaa kubermangu keskuse Riia kui ka suure Vene impeeriumi pealinna Peterburi tähtsamad ajalehed.

Nimelt leiti 22. veebruari1) varahommikul Garnisoni tänavalt surnuna 38-aastane Kuressaare linnapea Gerhard von Nolcken ja tema mõne aasta võrra noorem vend, viimased kaks aastat Saaremaa ülemtalurahvakohtunik2) olnud Wolf-gang von Nolcken. Väidetavalt oli mõlemat meest tulistatud öisel ajal, kui nad olid teel aadliklubist koju.

See tapatöö on tänaseni jäänud lahendamata, ehkki versioone on välja käidud erinevaid – alates peretülist, mille käigus üks vend alguses teise tappis ja seejärel ka endalt elu võttis, lõpetades konfliktidega Saksa kohalikus kogukonnas, finantsmahhinatsioonidega linnavalitsemises ja isegi rahvuslikul pinnal tekkinud vihavaenuga.

Kogu selle loo juures on veel huvitav täheldada, et paljurahvuselise Kuressaare erinevates kogukondades läksid arvamused tapatöö põhjuste osas mõnevõrra lahku: nii kaldusid eestlased uskuma üht, sakslased teist, väiksearvuline vene vähemus aga isegi kolmandat versiooni.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)