Sihtasutuste lõpetamine suurendab linna finantsvõimekust (4)

Kuressaare gümnaasiumi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi sihtasutuste tegevuse lõpetamine aitab Kuressaare linnal seaduse silmis oma finantsvõimekust suurendada.

“Linna jaoks paraneb kohaliku omavalitsuse finantsvõimekuse üks näitaja – linna netovõlakoormuse ülemmäär,” sõnas Saarte Häälele abilinnapea Kalle Koov. Sihtasutuse lõpetamise eelnõusid hakkab linnavolikogu arutama tuleval nädalal toimuval istungil. Eelnõude seletuskirjades märgitakse, et linna kui terviku huvides ja edasisi arenguvõimalusi silmas pidades on otstarbekas sihtasutuse tegevus lõpetada.

Mõlema kooli juurde loodi sihtasutus kümmekond aastat tagasi, põhilise eesmärgiga koolihooned, KG ujula ja SÜG-i õpilaskodu ning staadion laenuraha abil üles vuntsida. Nimelt ei arvestatud sihtasutusele kui eraõiguslikule juriidilisele isikule antud pangalaenu linna laenukoormuse koosseisu ja see võimaldas laenukoormust tegelikust oluliselt madalamana, seaduse lubatud piirides hoida.

Probleem on aga selles, et tuleva aasta algusest kehtima hakkava seadusemuudatuse järgi suurendavad sihtasutuste laenu- ja kapitaliliisingud kõvasti linna võlakohustusi (koos koolide kohustustega läheneb linna laenukoormus 100% eelarvest – toim), samas ei kajastu linnaeelarve tuludes sihtasutuste omatulud.

Olukord muutub sihtasutuste tegevuse lõpetamisega tuleva aasta algusest, mis võimaldab vähendada Kuressaare linna võlakoormust umbes 4% aastas. Lisaks lubavad muudatused kokku hoida näiteks raamatupidamise pealt, mis tähendab tõenäoliselt ka mõningaid koondamisi. Mitu inimest täpselt töötuks jääb, on seni veel teadmata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)