Parimad piimaandjad on Kärlal ja Kõljalas (2)

Parimad piimaandjad on Kärlal ja Kõljalas

 

Saarte Hääl tellis jõudluskontrolli keskuselt parima piimaanniga lehmade pingerea. Selgus, et esimesed 59 piimaandjat kuuluvad kas Kõljala ühistule või Kärla POÜ-ga seotud farmidele.

Esimene Kõljala või Kärla ühistuga mitte seotud lüpsilehm on pingereas 60. kohal asuv Pirri Mereranna ühistust ja esimene talunikule kuuluv lehm on 327. kohal asuv Tuiu, kelle omanik on Naima Kütt.

Kõljala ühistu juht Tõnu Post ütles Saarte Häälele, et nii tema ise kui ka Ülar Tänak on piimatootmist võtnud alati südamega ning oma osa on kindlasti ka investeeringutel, mis on tehtud tootmise tõhustamiseks. Lehmade produktiivsuse kindlustamisel on tähtis roll ka loomasõbralikkusel ja loomade heaolul ning selle saavutamine on nii Tõnu Postile kui ka Ülar Tänakule alati väga korda läinud. “Tunneme väga sügavat huvi, et asi oleks korras ja annaks tulemust,” rõhutas Tõnu Post.

Mõned Eesti absoluutsesse tippu kuuluvad piimatootjad on teadlikult hakanud toodangut vähendama, sest loomade tervis kipub suure pressingu all käest minema. Ka Tõnu Post arvab piiripidamise oluliseks. “Viimased kaks aastat olen samuti püüdnud tagasi hoida, sest on näha, et väga kõrge toodangu korral hakkas loomadel tekkima rohkem haigusi ja võib-olla ei ole mõtet seda kõige kõrgemat tippu püüda, vaid parem looma karjas hoida,” arutles Kõljala ühistu juht. “Ma annan endale täitsa aru, et kusagilt maalt on see optimaalsem kui päris tippu pürgimine,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)