“Jäätunud energia” võit tuli Saaremaale (6)

“Jäätunud energia” võit tuli Saaremaale

Foto: Anne Mägi

Kliima- ja energiaagentuuri eelmise aasta lõpul väljakuulutatud fotovõistluse “Jäätunud energia” võitis Anne Mägi Kuressaarest, kes pildistas Kuressaares Talli 8 hoonet kaunistanud purikaid. Võitjat premeeritakse kliima- ja energiaagentuuri poolt elektrimootoriga jalgrattaga.

Konkursile laekunud fotode hulgas meenutas nii mõnigi jäädvustatud objekt pigem jäätunud Jägala juga kui maja. Sisuliselt iga lumehelves, mis nende majade katustele sadas, sulas kohe veeks ja külmus teiselpool katuseräästast taas jääks. Kõige enam jäid selliste purikatega silma vanemad tööstus- ja laohooned ning tihti ka nende juurde ehitatud kontorid.

Fotokonkursi idee tugines lihtsale tõele – kui külmadel ja päikesevaestel kuudel novembris ja detsembris tekib majadele jääpurikaid, siis ei ole need mitte varajased kevadekuulutajad, vaid teated ebamõistlikest küttekuludest.

Näiteks –7-kraadise välisõhuga päeva jooksul tekkinud 1-kilogrammine jääpurikas tähendab hinnanguliselt 5 krooni (32 eurosendi) suurust täiendavat küttekulu kuus. Kui lumise päeva jooksul tekib akende taha aga 600 kilo jagu purikaid, tähendab see hinnanguliselt 3000-kroonist (ca 192 eurot) mõttetut energiakulu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)