AK toob saarte elanikud Eesti rahva ette

AK toob saarte elanikud Eesti rahva ette

TÖÖKAS PIDUPÄEV: Eilne sünnipäev oli AK Tallinna toimetusele eriti töine seoses Jaapani maavärinaga. Tehti erisaade ja igas AK saates olid uued uudised Jaapani kohta. Margus Muld pildistas Saarte Hääle jaoks saarlasest kaamerameest Tauno Peiti. Saatejuht on Margus Saar.
Foto: Margus Muld

“Vaata kaamerasse, sa räägid Eesti rahvale!” Eile, rahvusringhäälingu uudistesaate “Aktuaalne kaamera” 55. sünnipäeval meenus kunagise saarlasest teleoperaatori, kauaaegse AK mittekoosseisulise korrespondendi Endel Kurgpõllu korraldus intervjueeritavatele.

11. märtsi õhtul 1956 läks ETV eetrisse esimene uudistesaade “Aktuaalne kaamera”. Saade kestis 35 minutit, diktorid olid Kalmer Tennosaar ja Zinaida Madissova.

Saarlaste töid-tegemisi hakkas AK rohkem kajastama alates 1969. aasta aprillist, kui tollase Kingissepa 1. keskkooli füüsikaõpetaja Endel Kurgpõld (1935–2007) otsustas põhitöö kõrvalt end ka teleuudiste tegemisele pühendada. 38 aasta jooksul edastas Kurgpõld teleekraani kaudu huvilistele 1645 uudistelõiku, neist enamiku AK kaudu.

1989. aasta augustis tegi selle loo autor AK-le oma esimesed kaastööd koos operaator Kaljo Jõekaldaga. Aastakümneid tagasi oli Saare maakonnas hulka põnevaid sündmusi, millest televaatajad AK vahendusel ülevaate said. Näiteks läksid 8. septembril 1989 eetrisse intervjuud Saare maakonnas arstide foorumist osa võtnud tohtritega, Kuivastu–Virtsu parvlaevaliini 100. sünnipäeva tähistamist nägid vaatajad sama aasta 30. septembril. Veda asjatundjad külastasid Vigala Sassi 31. augustil 1990. aastal. 18. septembril 1990. aastal eetris olnud saatelõik arheoloog Jüri Peetsi katsetest Tuiu Rauasaatme mägedes soomaagist rauda saada pälvis toimetusesisese preemia.

1994. aastal AK-sse saatejuht-toimetaja ametikohale kutsutud Urve Tiidus (varem ETV teistes toimetustes) meenutas eile, et oli esimest korda uudistesaate otse-eetris pärast reisilaeva Estonia katastroofi. ETVga oli Tiidus seotud 1999. aastani.

“Viimased viis aastat sellest perioodist olin ETV Lääne-Eesti regionaaltoimetuse juht ja tegin uudistelõike AK-le. Tagantjärele tundub, et regionaaltemaatikat oli ETV eetris tol ajal rohkem. Meenub, kuidas oli vaja kasutada nippe, et sündmus saatesse saada. Kui Muhu kalurid püüdsid suure tuurakala, siis sattusin juhatama Kuressaares teed autojuhile, kes kala Nasva külmhoonesse pidi transportima. Juhatasin teda väheke keerulisemat teed pidi, et operaator Tõnu Veldre Leisist, teisest võttekohast, kala autolt maha laadimise ajaks Nasvale jõuaks, et seda saate jaoks salvestada,” rääkis Urve Tiidus.

Tallinna toimetuses saatejuhina töötades nägi Tiidus sedagi, kuidas omakandi uudised vaatajate jaoks n-ö suuremaks mängida. “Tasakaalu jaoks on väga oluline, et kohalikud uudised ei jääks televisioonis varju. Näeme ju kõik, kuidas Eesti elu muutub järjest Tallinna kesksemaks. Rahvustelevisiooni missioon on tasakaalu hoidmine,” rõhutas Tiidus.

Kuressaare linnapea toolilt riigikogusse siirduva Urve Tiiduse sõnul on AK endiselt uudiste lipulaev, kus tegijad on väga heal tasemel. Saarlastest hoiavad seda taset praegu kaks AK hingekirjas olevat meest – Tauno Peit ja Margus Muld. Mõlemad on tuule tiibadesse saanud ETV Saaremaa toimetusest. Tauno Peidist on saanud AK vanem-operaator, oma kolleegide juht uudistetoimetuses, ja Saaremaa korrespondendi Margus Mulla võib televaataja eksimatult ära tunda tema ö-tähe järgi “õ”-d sisaldavates sõnades. “Teles töötamine on andnud mulle huvitava elu,” konstateeris Margus Muld, kes juba 11 aastat on üksinda AK-le saar-telt uudiseid vahendanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)