Kihelkonnal on lootust saada korralik raadiolevi (5)

Kihelkonnal on lootust saada korralik raadiolevi

RAADIOSAADETE OOTUSES: Kihelkonna vallas elav Gunnar Kaju tunnistas, et raadioleviga on neil praegu pahasti küll, ja avaldas lootust, et peagi saab ehk tõepoolest raadiosaateid kuulata.
Foto: Egon Ligi

Senised katsed Kihelkonna valda hea raadiolevi saada on ringhäälingul nurjunud, kuid sel kevadel katsetatav moodus annab lootust, et korralik raadiolevi jõuab viimaks ometi ka kihelkondlasteni.

Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam pöördus mõne nädala eest rahvusringhäälingu poole aastaid väldanud murega raadiolevi pärast Kihelkonna vallas. Vallavanem märkis ringhäälingu tehnika- ja salvestusosakonnale saadetud kirjas, et Kihelkonna aleviku elanikud on korduvalt pöördunud vallavalitsuse poole raadiolevi puudumise või väga kehva kvaliteedi pärast.

Aardam lisas, et vald on nõu pidanud oma ala spetsialistidega, kohapeal Kalju Eerikuga ja Aare Kanniga Orissaare saatja keskusest ning tutvunud erinevate saatjate levialadega, millest enamus ei kata Kihelkonna valda. “Leiame, et ilma täiendava saatja paigaldamiseta Sauvere masti pole võimalik raadiolevi Kihelkonna vallas parandada,” nentis Aardam.

Ringhäälingu raadio tehnika- ja salvestusosakonna juhataja Lembit Karind tunnistas oma vastuskirjas, et nõrk või kohati puudulik raadiolevi Kihelkonna piirkonnas on neile tuttav probleem ning juba aasta tagasi üritasid nad seda lahendada, tehes katsesaateid Sauvere mastist. Siis aga selgus, et kui viia saatjad Sikassaarest Sauverre, halveneb raadiosaadete vastuvõtt Kuressaare südalinnas, mistõttu asi jäeti pooleli ja asuti otsima teist lahendust.

“Olgu veel öeldud, et tugevate saatjate jätmine mõlemasse masti pole võimalik, kuna tuleks kasutada erinevaid sagedusi, aga teatavasti on raadiosagedused piiratud ressurss ja uute tugevate sageduste saamine Saaremaale seetõttu võimatu,” selgitas Karind. Samas tõi Lembit Karind välja positiivse uudisena, et juba sel kevadel tahavad nad katsetada lahendust, mille kohaselt viiakse põhisaatjad Sauverre. Sellega paraneks kindlasti ka Kihelkonna piirkonnas saadete vastuvõtt ning Kuressaare südalinn kaetakse samal ajal abisaatjatega.

“Loodame, et selline lahendus tagab stabiilse vastuvõtu Kuressaares ning parandab oluliselt Eesti rahvusringhäälingu raadiosaadete vastuvõttu Kihelkonna vallas ja kogu Lääne-Saaremaal,” andis Lembit Karind Kihelkonna rahvale lootust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 74 korda, sh täna 1)