Tiiduse edu toob Kuressaarele uue linnapea (16)

Tiiduse edu toob Kuressaarele uue linnapea

VARSTI MÕLEMAD ENDISED: Kunagine Kuressaare linnapea Jaanus Tamkivi ja praegu veel selles ametis olev Urve Tiidus.
Foto: Raul Vinni

Saare maakonna suurima omavalitsuse jaoks on üleeile toimunud riigikogu valimiste tulemustest olulisim see, et Kuressaare linnapea ametiketti hakkab kandma uus inimene.

Linnapea Urve Tiidus keeldus enne valimisi kategooriliselt jagamast laskmata karu nahka ehk siis ütlema seda, kas ta võimaluse korral siirdub riigikogusse või mitte. Pühapäeval veidi enne südaööd tunnistas Tiidus Saarte Häälele, et valimistel saadud 3127 häält ei jäta talle teisiti mõtlemise võimalust ning tee Toompeale tuleb jalge alla võtta.

“Täna ma muidugi kohvrit ei paki ja ei tee seda ka järgneval nädalal. Kuna kõik need valimistejärgsed protseduurid võtavad aega. Aga tõenäoliselt tuleb Kuressaare linnale uus linnapea valida,” lausus ta. Viis ja pool aastat Kuressaare meeri toolil istunud Tiidus ütles, et tema jaoks tähendab valimisedu kahte asja.

Esiteks seda, et valijad toetasid Reformierakonna ja koalitsiooni poliitikat. Tiidus lisas, et teisalt saab temale antud hääli võtta ka kui tunnustust saarte naistele. “Täitsa otseses mõttes. Eks me näeme, et poliitikas on Eestis meestel teatud eelised ja eks nad ole ka tugevamad. Aga teame ju ka seda, et saartel on olnud naistel väga suur roll läbi sajandite, ja võib-olla tänu sellele olen ma neid hääli ka nii palju saanud,” märkis Tiidus, kellel oli tegelikult võimalus asendusliikmena riigikogusse suunduda juba eelmise koosseisu ajal, kuid siis ta loobus sellest.

Kuressaare linnapeana eelmistel kohalike omavalitsuste valimistel 1300 häält kogunud Urve Tiidus pidi seekord vähemalt Kuressaares alla jääma erakonnakaaslasele Jaanus Tamkivile. Tiidus tegi siinse ringkonna parimad tulemused Kaarma ja Leisi vallas ning Ruhnu saarel.

Seda, et Kuressaare linnapea koht on populaarne hüppelaud Toompeale, tõestas ka see, et endine linnapea ja praegune keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sai siinses ringkonnas 3181 häälega valimisvõidu. Tamkivi märkis, et võimaluse korral on ta nõus jätkama ka ministrina. Ministrikohta on muuseas ennustatud ka Urve Tiidusele.

Jaanus Tamkivi nentis ka seda, et kuulujuttudel, mis räägivad, et Tamkivi tuleks sobiva töö korral Saaremaale tagasi, on oma tõepõhi all. Tallinna, kus on juba kuus aastat pere kõrvalt töötatud, mees oma elujärge siiski lõplikult viia ei taha. Ta lisas samas, et praegu on kurss Tallinna ning tulevik võib kõike tuua.

Juhul kui Tamkivist või Tiidusest peaks saama minister, oleks esimene asendusliige Hiiumaa mees Tarmo Mänd. Kes saab aga Kuressaare uueks linnapeaks? Saarte Häälele on mõned allikad väitnud, et kandidaat on juba olemas ja läbirääkimisedki peetud. Nüüd on vaja siis lõplikult otsustada. Enim on järgmise linnapeana mainitud praegust abilinnapead Mati Mäetalu. Samas ütles Urve Tiidus üleeile, et teemaga ei ole veel tegeletud ja arvatavasti tuleb sellega tegeleda sel nädalal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)