Palgatoetus ja praktika on paljud tööle aidanud (2)

Palgatoetus ja praktika on paljud tööle aidanud

TÄNUVÄÄRT VÕIMALUSED: Kaie Lepa ja Mati Ruuli kinnitusel on saarlastel vedanud, et siin nii palju püsivaid töökohti loonud tehaseid asub.
Foto: Egon Ligi

Läinud reedel külastasid töötukassa esindajad Saaremaal asuvaid ettevõtteid, kus aasta jooksul on töötukassa palgatoetuse ja tööpraktika toel tööle saanud ja töökohale ka püsima jäänud üle 100 inimese.

Eesti töötukassa nõuniku Mati Ruuli sõnul oli reedene päevakava tihe, sest läbi tuli käia neli suuremat tehast: Trelleborg Industrial Products Estonia OÜ, Incap OÜ, MerInvest OÜ ja ViitaNet OÜ. “Nemad on meie kaudu inimesi tööle võtnud. Saame pakkuda tööpraktikat ja palgatoetust – erinevaid võimalusi, mis on tööandjatele mõeldud selleks, et töökohti kogu aeg juurde luua,” ütles Ruul Saarte Häälele.

Aasta jooksul, mil selliseid võimalusi on pakutud, on Mati Ruuli sõnul näitajad Saaremaal väga head olnud – nelja ettevõtte peale on juurde tulnud 109 töökohta. Neist 90 kohta palgatoetuse süsteemi ja 19 tööpraktika abil. Kuigi sel moel loodud töökohti on veel, on need Ruuli sõnul ühed suuremad näitajad Saare maakonnas. Ta lisas, et tööandjad teavad, et neil on sellised võimalused olemas – töötukassa finantseerib nii tööpraktikat kui ka maksab palgatoetust poole palga ulatuses – ning neid võimalusi on tublisti ka kasutatud.

Tööandjatega hea koostöö

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepp kinnitas Saarte Häälele, et eelpool mainitud nelja ettevõttega on töötukassal väga hea koostöö. “Need on tõesti sellised ettevõtted, et kui eelmisel aastal hakkas töötus vähenema ja kui loodi mitmeid ajutisi töökohti, siis need suuremad tehased lõid pigem selliseid töökohti, mis on kestnud ilusti tänase päevani,” rääkis Lepp. Tänu sellele ollakse praegu võrreldes mõne teise maakonnaga Kaie Lepa sõnul tunduvalt paremas seisus. “Inimestel on stabiilne töö,” nentis ta.

Mati Ruuli sõnul on see ehe näide sellest, et tootev tööstus on ikkagi stabiilne tööandja. “Räägitakse küll ka turismist, aga turism sõltub ikkagi hooajast. Võime inimesed panna tee äärde maasikaid müüma, aga kui tuleb talv, mis see inimene siis teeb?” arutas Ruul. Tehased töötavad aga talvel täpselt samamoodi nagu igal teisel aastaajal ning inimestel on pidev töökoht olemas. “See on meile ka hea näide tegelikult, kui me saame aidata tööandjaid nende töökohtade loomisel. Julgen küll öelda seda, et kui ikkagi inimesel, kel hetkel tööd ei ole Saaremaal, natukenegi tahtmist on, siis ta tööle saab. Ma ei kahtle ka selles,” oli Ruul veendunud.

Saarlastel on vedanud

Kaie Lepp nentis, et johtuvalt reedel läbi käidud ettevõtetes nähtust ja kuuldust, saab kindel olla, et tööjõudu on jätkuvalt juurde vaja. “Võib-olla täna kohe mitte, aga lähiajal kindlasti,” sõnas ta. Mati Ruul möönis, et antud juhtudel on tõesti tegemist tööstusega, kus tuleb tööl olla kellast kellani vahetuste alusel, aga tegemist on siiski kindla töökohaga. “Meil on tõesti maakondi Eestis, kus olukord on väga kriitiline, kuna tööandjaid lihtsalt ei ole,” rääkis ta, lisades, et inimene tahab küll tööle minna, aga pole kohta, kuhu minna.

“Ta ei hakka ju mandrilt Saaremaale tööle tulema. Aga saarlastel on ses suhtes tohutult vedanud, sest näiteks Incapil käib suisa spetsiaalne buss, mis toob töötajad kogu maakonnast töökohta ja viib pärast tagasi. Kohapeal pakutakse süüa, tööriideid – kõik asjad on olemas,” loetles Mati Ruul.

Kaie Lepp nentis, et kui aasta tagasi Trelleborgis käidi, siis tänase päevaga võrreldes on seal väga palju töökohti (40) juurde tekkinud ning samuti on MerInvest töötukassa toel aastaga juurde loonud üle 50 töökoha. “Kusjuures alguses on nad inimese võtnud palgatoetusega, ehk siis töötukassa maksab pool palka kinni, aga pärast on kõik need inimesed jäänud sinna ka edasi tööle, kuigi meie rahaline toetus on tagant ära kadunud,” rääkis Lepp.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)