Hea tulemus ei taganud kohta parlamendis (14)

Sotsiaaldemokraatliku erakonna kaheksast kandidaadist Lääne maavanema Neeme Suure (1970 häält) järel teise tulemuse saanud Hannes Hanso (1869 häält) peab kahjuks riigikogu ukse taha jääma.

Ringkonna esinumbrist, mullu Rahvaliidust sotside leeri üle tulnud Kajar Lemberist kogus Hanso 303 häält ja riigikogu hiidlasest liikmest Kalev Kotkasest 506 häält rohkem. Riigikogus võtavad saarlaste, hiidlaste ja läänlaste esindajatena aga kohad sisse Neeme Suur, Kalev Kotkas ja Kajar Lember. Saarlastest sai sotside nimekirjas riigikokku kandideerinud Indrek Saar Lääne-Virumaa esinumbrina 3942 häält.

Eelmise aasta detsembri lõpus Pekingis Euroopa Liidu delegatsiooni koosseisus töö lõpetanud ja äsja enam kui 10 000 km pikkuselt jalgrattamatkalt naasnud Hannes Hanso poolt hääletasid 33 hiidlast, 139 läänlast ja 1188 saarlast. Elektroonilisel teel anti Hansole 509 häält. Kopsaka häältesaagi kogunud Hannes Hanso hindas erakonna tulemust suurepäraseks, öeldes aga sedagi, et äsjased valimised andsid õppetunni ka temale.

“Isiklikus plaanis, ütlen ausalt, olen pettunud. Sain päris kõva tulemuse, aga sellest ei piisanud. 1869 inimest lootsid ju seda, et minust saab parlamendi liige. Suur tänu kõigile, kes minu poolt hääletasid! Reeglid on reeglid ja midagi teha ei ole,” nentis Hanso.

Ammugi nii rahvusringhäälingu kui ka kohalike raadiojaamade kaudu tuhandetele kuulajatele rahvusvahelist olukorda tutvustanud diplomaat on ehk rohkemgi eestlaste südameid võitnud, kommenteerides telesaadetes ühe osalejana maailmarändurite jalgrattamatku ehk Uhhuuduure.

“Tagantjärele tarkus – võib-olla oleksin pidanud tõesti nädal varem koju tulema, et rohkem inimestega kohtuda. Selle mandaadi alusel, mida valijad mulle andsid, tuleb neli aastat ära oodata ja siis jälle proovida. Nutumaiku mul kurgus ei ole. Erakonnale ja mulle isiklikult tuli tõesti üle
ootuste palju hääli,” arvas Reina külast suurde poliitikasse pürginud mees.

Rahvaga kohtumisi ja avalikke esinemisi seisab Hannes Hansol ees selleski kuus üsna palju. “Eks ma hakkan ka vaikselt tööd otsima. Olen kaua kodust ära olnud. Nüüd kavatsen Eestisse jääda. Kui keegi soovib Uhhuduurist värskeid muljeid, siis andke aga teada,” ütles Hanso.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)