Kuidas ma naabrinaistel külas käisin (3)

Kuidas ma naabrinaistel külas käisin

TÖÖRIISTAD: Näpitstangid ja mõõdulint on naabrinaiste igapäevased töövahendid. Marina (vasakul) ja Õie teevad valmis ükskõik millise rätsepatöö.
Foto: Egon Ligi

Kuressaare turu peal asuva pruuni maja teisel korrusel teevad tööd üle linna tuntud rätsepmeistrid. Alatihti kolistab jälle keegi trepist üles ja trepist alla. Need meistrid, kelle juurde tullakse, on Saarte Hääle naabrinaised. Me pole päris ühe ja sama koridori peal. Sein on vahel. Naiste sõnul olevatki see hirmus kena, et me neil seal oleme – sein ei õhka külma.

Viisakad inimesed võtavad naabritele külla minnes näiteks kommikarbi kaasa. Tuleb ju (eriti naistele) meelehead viia, pealegi naistepäev kah kohe tulemas. Naabrinaisi on kolm. Õie Rahnel, Marina Mahl ja Ülla Johanson. Viimasel oli siis, kui meie läbi astusime, vaja teises toas tööd teha, ega siis alati saa naabrimeestega lobajuttu ajada. Kiirel tööajal.

Ja üks asi tuleb kohe alguses selgeks teha. Naabrinaised on rätsepad, mitte õmblejad. Seal on oluline vahe. Õmbleja teeb selliseid kergemaid asju. Rätsep võtab õmmelda ka voodriga asju jms. Ja rätsepal on töölaua peal lisaks mõõdulindile ja nõeltele ka haamer ja näpitsad.

“Lööme trukkisid ette, lukke on vaja lühemaks teha, neete on vahel vaja ära võtta… Teksadel näiteks on küljeõmblused väga kõvad ja tugevad. Need tuleb enne haamriga pehmeks taguda, muidu masin ei lähe üle, murrab nõela pooleks,” antakse lühike selgitus. Selleks siis on naabrinaistel haamrit vaja.

Naabrinaised meestest

“No meestega on ikka hulga lihtsam tööd teha. Müts maha meeste ees,” ütleb Marina. Mehi käivat neil tegelikult päris palju. Ja kui arvata, et mis need mehed ka uuematest moodidest ja rõivastest teavad, siis on see täitsa valesti arvatud. “Mehed teavad vägagi täpselt, mida nad tahavad.

Mehi ei tasu üleüldse alahinnata,” noogutab Marina ja lisab tunnustavalt, et näiteks käivat neil üks noor kutt. See teadvat väga täpselt, mida ta tahab. “Kas või millimeetri teeme püksid kitsamaks, kui vaja,” kinnitatakse. Eks tuleb ka seda ette, et rätsepmeister peab soovitama, kuidas siit ja kuidas sealt… Naised meestega suurt kaasas ei käi.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 130 korda, sh täna 1)