Eikla sooserval avati metsavennale mälestuskivi (lisatud video!) (10)

Eikla sooserval avati metsavennale mälestuskivi (lisatud video!)

MÄLESTADES: Küünlaid süütavad Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik major Toomas Luik (vasakul) ja maavanem Toomas Kasemaa.
Foto: Egon Ligi

Eilsel metsavendade mälestuspäeval avati Eikla soo serval, Kaarma ja Leisi valla piiril taas mälestuskivi Juhan (Johann) Metsale, kes hukkus samas paigas peetud ebavõrdses lahingus 3. märtsil 1946.

Kui esimene hauatähis oli samasse paika pandud Kaitseliidu Saaremaa maleva toonase pealiku leitnant Mati Vendeli initsiatiivil, siis nüüd õnnistas kaitseväe kaplan kapten Gustav Kutsar mälestuskivi, mis valmis kodanikualgatuse korras Kaitseliidu Saaremaa maleva veteranideühenduse Linnus ning Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu eestvedamisel.

Suur initsiaator ja ideekavandi autor oligi Linnuse liige Paul Aav, kuid suure töö tegid ära ka Igor Babenko, Hendrik Ilvik ja Jüri Sepp. Raha kivi jaoks saadi annetustena, omavalitsustest toetas samba avamist 2000 krooniga Leisi vallavalitsus, igati abiks ja toeks olid ka Kaarma vallavalitsus, Saaremaa muuseum ning Kaitseliidu Saaremaa malev.

Mälestuskivi avamisel sõna saanud Mati Vendel toonitas, et kindlasti tuleb ära märkida, et vennad Metsad, Johann ja Arteemi rajasid punkri oma isikliku maalapi peale ning vaenlase rünnak tuli neile ootamatult öösel, kusjuures nad olid ise haiged. “Te kujutage ette, mis tunne oli haigena see lahing vastu võtta, teha otsus, ja tegutseda tuli kiiresti,” kõneles Vendel, kes on kohtunud ka nii Johann Metsa tütre kui ka Arteemi Metsaga.

Viimast meest okupatsioonivõim pärast vangistust Saaremaale tagasi ei lasknudki, kuid vaatamata vintsutustele oli mehe vaim Vendeli sõnul veel kõrges easki ülimalt kõrgel tasemel ning ükski raskus polnud suutnud teda murda. Johanni tütar oli aga kõnelenud, et tol lahingupäeval oli vanaisa öelnud, et vaadake lapsed, niikaua kui see kiirkuulipilduja laseb, on meie poisid elus (ilmselt tunti siis relvi hääle järgi). Ja see relv lasigi viimaseks.

Lisaks mälestuskivi avamisele korraldasid Saaremaa muuseum ja Kaitseliidu Saaremaa malev Kuressaare linnuse kapiitlisaalis teadusliku konverentsi “Saarlasi metsavendluses”. Teise maailmasõja järgsest Saaremaa metsavendlusest kõneles Garel Püüa (EMS Agu), Eikla lahingust andis ülevaate Tiit Noormets (Eesti riigiarhiiv) ja Pärnumaal tegutsenud
saarlastest metsavendade tegudest kõneles Mati Mandel (Eesti ajaloomuuseum). Linnuses on avatud ka Eesti riigiarhiivi koostatud näitus “Metsavenna elu”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 84 korda, sh täna 1)