Kaarma kaltsukas kaob pildilt (8)

Kaarma kaltsukas kaob pildilt

PALJU TOREDAID ASJU: Anne tunnistas, et käib Kaarmal just seetõttu, et siin on riideid, mida mujal ei ole. “Kuulsin Leisi juuksuris, et Kaarmale tuli uut kaupa, tulingi vaatama,” märkis naine.
Foto: Ivika Laanet

Rahva seas ülipopulaarne Kaarma kiriku pastoraadis tegutsev kaltsukas lõpetab sügisest, sest rahvusvahelise abiorganisatsiooni Emmaus prioriteetide hulka ei käi enam kiriku toetamine, ütles Kaarma pastoraadi perenaine Agnes Siim ohates.

“Eks neil oli seal abiorganisatsioonis ülemuse vahetus ning tema siis leidis, et aitama peab väga vaeseid ning meie nende hulka ei käi,” kinnitas ka koguduse õpetaja Hannes Nelis. Siiani on raha, mis kasutatud riiete müügist tulnud, aidanud üleval pidada Kaarma kirikut – et seal ikka tuled põleksid, kell lööks ja orel mängiks. Samas on aga suurtele peredele ja õnnetusse sattunuile antud riideabi ka tasuta.

Mis saab edasi, ei ole veel selge, kuigi Nelise sõnul on koguduse juhatus leidnud, et ehk ongi kaltsuka sulgemine uus algus ning koguduse liikmed hakkavad siiski ka oma kohust niipalju täitma, et maksavad ära aastamaksu. “Igas organisatsioonis on ju elementaarne maksta liikmemaksu, ega siis kogudus pole siin erinev,” arutles õpetaja.

Agnes Siim märkis, et siiani on Kaarmale riided abi korras tulnud Ahvenamaalt ning kogudus ei ole pidanud nende eest maksma. Nii on see käinud kümme aastat ning selle aja jooksul on rahva seas “Kaarma kaltsukana” tuntud koht muutunud väga populaarseks.

“Isegi tööasjus mandrilt Saaremaal käivad inimesed astuvad läbi, ka suvesaarlased käivad ning Saaremaalt tullakse igast nurgast,” rääkis Agnes Siim, kes teab, et just suured pered võtavad Kaarmale sõidu ette korra kuus, sest see on neil ainus võimalus oma pere riidesse saada. “Inimeste rahakotid on ikka väga õhukesed,” nentis Siim.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 432 korda, sh täna 1)