Nasvast sai jääpurjetamismeka

Nasvast sai jääpurjetamismeka

TIITLIVÕISTLUSED: Nasval toimuva DN klassi jääpurjetamise EM-i osalejatest on fotole jäänud vaid ühe grupi stardirivi ettevalmistus. See on vaid kolmandik 155 kelgust, mis mõõtu võtavad.
Foto: Raul Vinni

Eelmisel nädalavahetusel tehti Nasval Saaremaa spordiajalugu. Kunagi varem pole Saare maakonnas toimunud ühtegi tiitlivõistlust. DN-klassi jääpurjetamise Euroopa meistrivõistlused tegid selles osas otsa lahti.

Rahvusvahelise DN-klassi jääpurjetamise assotsiatsiooni Euroopa kommodoor Jörg Bohn ütles Saarte Häälele, et kohal on 155 osalejat 17 riigist. Viimasel hetkel said loa võistlusest osa võtta ka saarlased, Saaremaa Merispordi Seltsi noorpurjetajad Rene Riim ja Kevin Grass.

Poolakate juhtimisel

Pteist võistluspäeva on võimu haaranud poolakad, kes on esikümnes esindatud 8 sõitjaga. 7 sõidu järel juhib võistlust poolakas Robert Graczyk, kel on koos 18 punkti. Lukasz Zakrzewski (Poola) järgneb 26 punktiga ja unglarlane Péter Hamrák 31 punktiga.

Parim eestlane on Vaiko Vooremaa (KJK), kes on 92 punktiga 14 kohal. A-fliiti kuuluvad eestlastest veel 16. kohal olev Karl-Hannes Tagu (PJK), 20. on Mihkel Kosk (KJK), 34. Agu Tomingas (KJK), 35. Argo Vooremaa (KJK) ja 44. Martin Aljaste (PJK).

Saarlastest on parim olnud Rene Riim, kes on C-fliidis kogunud 202 punkti ja on seal 45. kohal. Kevin Grass on samuti C-fliidis ja on kogunud 204 punkti millega on 46. kohal. Üldkokkuvõttes on saarlased protokolli kantud 155 sõitja seas vastavalt Riim 150. ja Grass 152. kohal (võistluste protokoll artikli lõpus).

Jää tugev, tuul nõrk

Algselt Leedus toimuma pidanud võistlused toodi Nasvale paremate jääolude tõttu. Ja jää on tõesti hea. Kui Nasva sadama külje all on jää kaetud veel lumega ning avamere poole minnes on jää kaetud üsna korraliku härmatise kihiga, siis sõiduplatsil on jää praktiliselt klaassile. Korraldajate sõnul on tegemist suurepäraste jääoludega. Tuuleolud siiski nii head pole olnud. Eile sõideti EM-l A ja B fliidis 5 sõitu ja C fliidis 4 sõitu. Purjetajaid toetas 6-7, puhanguti kuni 9 m/s puhunud tuul.
Täna puhus tuul vaid 2-3 m/s, kohati valitses tuulevaikus. A ja C fliidis sai sõidetud 2 sõitu ja B fliidis vaid üks.
Kokku on EM-l plaanis pidada 20 sõitu. Viimane sõit peaks toimuma hiljemalt reedel. Võimaluse korral viiakse kohe läbi ka Euroopa karikavõistlused.

Heinmets-Pildrele hõbe

Lisaks DN-dele olid nädalavahetusel Nasval Monotüüp XV klassi jääpurjetajad, kes pidasid maha Eesti meistrivõistlused, mis algselt pidid toimuma Orjakul. 12 sõitu sisaldanud Eesti meistrivõistluste esikoht läks Peeter Sinivälile ja Ivar Vokile (ESS Kalev Jahtklubi), kes alistasid hõbemedalile tulnud meeskonda Veljo Heinmets – Roland Pildre (SMS) tervelt 7-punktilise eduga. Pronksi vääriliselt esinesid Vello Jürjo ja Andres Laul (KJK). Kokku võistles Eesti meistri tiitlitele seitse tiimi. Saarlastest olid veel jääl viienda koha saanud Juhan Kolk ja Taavi Välisson, kuuendad olid Risto Riim ja Siim Viljakainen ning seitsmendad Meelis Saarlaid ja Urmas Kruusmägi.

Samas toimunud Saaremaa meistrivõistlused võitsid samuti Siniväli – Vokk. Jürjo ja Laul said teise koha ning Heinmets ja Pildre platseerusid kolmandaks. Monotüüp XV sõitjaid ootab juba järgmisel nädalal ees sõit Rootsi, kus nädala aja kestel viiakse läbi Euroopa meistrivõistlused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)