Maa hind muutub aina reaalsemaks

Maa hind muutub aina reaalsemaks

KÜSITAKSE PÕLLU- JA METSAMAAD: Üldine huvi maa vastu on Katrin Kuuse sõnul Saaremaal praegu kesine. Kui üldse, siis küsitakse pakkumisi põllu- ja metsamaa kohta.
Foto: Egon Ligi

Kinnisvaraportaali City24 statistika kohaselt on maa keskmine ruutmeetri pakkumishind Eestis aastaga langenud ligi 12 protsenti – 20,9 eurolt 18,32 eurole. Kui kalleimat hinda maatükkide eest küsitakse endiselt Harju-, Tartu- ja Pärnumaal, siis odavaimad maalapid ootavad ostjaid selle statistika kohaselt just Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal.

Pindi Kinnisvara Lääne regiooni juhi Krista Nõmme sõnul on täiesti normaalne, et müügipakkumiste hind langeb veelgi, ehkki suurem kriis on möödas ja turg näitab juba stabiliseerumise märke. “Paljud varaomanikud, kes on soovinud oma objekte müüa, ei aktsepteerinud mitme aasta vältel üha langevat hinnataset ning lootsid ikka saada rohkem, kui turul oldi valmis maksma.

Nüüd aga, kui langus on turul läbi ja järgnevatelt aastatelt oodatakse stabiilsust, on ka omanikud leppinud olukorraga, et neil pole mõtet turgu, tegelikult aga eelkõige iseennast, edasi lollitada,” selgitas Nõmm Saarte Häälele. Seetõttu ühtlustuvad müügipakkumiste ja reaalselt tehtavate tehingute hinnad kuust kuusse ning seda just müügipakkumiste taseme arvelt.

Krista Nõmm tunnistas, et kui 2009. aastal oli Saare maakonnas tehtud tehingute puhul elamumaade keskmine ruutmeetrihind 1,43 €, siis 2010. aastal oli see 5,56 €. “Maatulundusmaa on loomulikult oluliselt odavam. Seega on maatükid Saaremaal tõepoolest küllaltki odavad,” tunnistas Nõmme. Põhjus seisab siinkohal aga mandrist eraldatuses, välismaalaste kriisiaegses väiksemas huvis ning maapiirkondades rohkem maad võtnud sotsiaalsetes probleemides. Need on tehingute arvule olulist mõju avaldanud ja see omakorda surub hinnataset pidevalt allapoole.

Lisaks tehakse tema sõnul palju tehinguid suurte maalappidega, mis vajavad alles tükeldamist, kuna hulgikaup on alati odavam (mullu oli keskmise müüdud elamumaa pindala 7900 m2). “Pealegi, Saaremaa on suur ja lai ning Saaremaa oma olemuselt ei ole tingimusteta kvaliteedimärk – ka siin on sadu nn nurgataguseid tükke, mis kellelegi huvi ei paku,” möönis Nõmm.

“Kui me nüüd aga vaatame, kas Saaremaa keskmine on ikka odav, siis tegelikult on võrreldes muude piirkondadega vastus pigem ei,” tunnistas Nõmm. 5,56 € ehk 87 kr/m2 on hinnatase, millega tema sõnul on võimalik soetada endale isegi kehvemat sorti elamumaa Harjumaal, rääkimata muudest maakondadest.

Hinnas on keskküttega linnakorter

Uusmaa Kuressaare büroo juhataja Riho Mõisaäär ja samas hindaja assistendina töötav Katrin Kuusk rääkisid Saarte Häälele, et korterihinnad on praegu erinevates Kuressaare linnaosades suhteliselt sarnased, erinevus tuleb sisse vaid sõltuvalt korteri siseviimistlusest ja planeeringust. Kallimad on Kuressaare kesklinna korterid ning seetõttu on kesklinna kandis ka vähem tehinguid.

Müügis olevad hoonestatud elamumaad Saaremaal on populaarsemad just Kuressaare lähiümbruses (nt Muratsis) ja mere ääres. Ostetakse pigem aastaringselt elamiskõlblikke elamuid kui suvilaid. Üldine huvi maa vastu on Mõisaääre ja Kuuse kinnitusel aga kesine. Kui, siis küsitakse pakkumisi põllu- ja metsamaa kohta. Huvi tuntaksegi kõige rohkem korterite vastu Kuressaares (keskküttega 3-toalised). Samuti on palju üürimishuvilisi, kuid praegu on üürikorterid linnas pigem defitsiit. Samuti otsitakse suure krundiga eramaju Kuressaare aedlinnas.

Maaülikoolis kinnisvara planeerimise magistri teise astme kursusetööna koostas Katrin Kuusk 2005.–2010. aasta Saaremaa kinnisvaraturu kohta
uuringu ning selle põhjal on näha, et turg on aastatega üldiselt aktiivsemaks muutunud – tõusnud on nii tehingute arv kui ka kinnisvara hinnad. Korterite ostu-müügi tehinguid sõlmiti Saare maakonnas mullu 131 ning keskmine ruutmeetri hind oli seejuures 8138 krooni. 96 tehingut sõlmiti Kuressaares ning sel juhul oli ruutmeetri hind 9896 krooni.

Kuusk tõi välja, et hoonestatud ja hoonestamata elamumaa hind oli 2010. aastal tõusutrendis (v.a hoonestamata elamumaa Kuressaares, mis langes 5 €/m²). Hoonestatud maatulundusmaa hind tõusis 2010. aastal võrreldes 2009. aastaga poole võrra ning hoonestamata maatulundusmaa tehingute arv on küll aktiviseerunud, kuid hind on jäänud stabiilseks.

Võrreldes 2009. aastaga on põllumaa tehingute arv ja hind langenud 50 protsenti, kuna head põllumaad enam müügis ei ole. Metsamaa tehingute arv on aga kahekordistunud, kuna müüdi odavat riigimetsa ning hind on jäänud ses osas stabiilseks. Ka hoonestatud ärimaa tehingute arv on 2010. aastal kasvanud, kuna hind on langenud võrreldes 2009. aastaga 50 protsenti. Hoonestatud tootmismaa hind Saaremaal tõusis 2010. aastal samuti ca 50 protsenti, samuti on alates 2008. aastast kasvanud tehingute arv. Korterite ostu-müügi tehingute arv on kasvanud koos hinnaga – maakonnas tõusis hind 4 protsenti, Kuressaares aga 10.

Odavaim on maatulundusmaa
Mullu tehti Saare maakonnas hoonestamata elamumaaga ühtekokku 118 tehingut, mis on pea poole vähem kui aasta varem ja samas peaaegu poole rohkem kui aastal 2008. Sellise maa keskmine ruutmeetri hind oli mullu 86 krooni, tunamullu 22 krooni ning aasta varem 139 krooni. Kuressaares sõlmiti mullu 34 müügitehingut keskmise ruutmeetrihinnaga 256 krooni.

Aasta varem müüdi Kuressaares 5 hoonestamata elamumaad, mille keskmine ruutmeetrihind oli 332 krooni. Aasta enne seda 15 maalappi ruutmeetri hinnaga 533 krooni. Hoonestatud elamumaaga tehinguid oli 2010. aasta jooksul maakonnas 73, mis on vaid ühe võrra rohkem kui aasta varem. Ka 2008. aastal oli tehinguid umbes sama palju – 80. Võrreldes varasemate aastatega on hoonestatud elamumaa ruutmeetri hind tõusnud. Mullu oli see 142 krooni, tunamullu 102 ning veel aasta varem 129 krooni.

Kuressaares oli mullu 16 tehingut keskmise ruutmeetrihinnaga 1295 krooni, aasta varem 20 tehingut ruutmeetrihinnaga 1069 ning 2008. aastal taas 16 tehingut keskmise ruutmeetrihinnaga 1617 krooni. Hoonestamata maatulundusmaad müüdi mullu keskmiselt 1,9- ja tunamullu 1,8-kroonise ruutmeetrihinnaga ning tehinguid oli vastavalt 1336 ja 882. Hoonestatud maatulundusmaa keskmine ruutmeetrihind oli mullu aga 13,7 krooni ning aasta varem 6,4 krooni. Tehinguid oli siis 48 ning aasta varem vaid ühe võrra rohkem.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 224 korda, sh täna 1)