Lambakasvatajad kardavad hulkuva koerakarja rünnakute kordumist

Läinud aasta augustis Kaarma vallas Tahula, Mõisaküla ja Pihtla kandis hulkunud koerte osas, kes murdsid kümneid lambaid, pole kohalike elanike sõnul senimaani selgust majas – politseilt infot saadud ei ole ja hirm, et koerakari võib mingil hetkel taas platsis olla, püsib.

Saarte Häälega rääkinud kohalik külamees, kelle lammas samuti hulkumas olnud koerte ohvriks langes, hindas sellist asjade seisu kummaliseks. “Politsei pole avaldanud oma uuri-mise tulemusi ja asi on nii soiku jäänud, täitsa tummaks kohe,” rääkis mees. Ta möönis, et on ka ise politseilt pärinud, millises seisus uurimine on, ja selle peale öeldud politseist vaid, et sellist infot avaldada ei saa.

Mehe sõnul on ka teised kahju kannatanud lambakasvatajad politseilt asjade seisu kohta pärinud, ent teadjamaks pole neilgi õnnestunud saada. “See pole küll õige, kui politsei midagi ei räägi, lambaid murti siin mitmel inimesel, kokku üle 30 lamba,” leidis ta.

Külamees kardab, et kui asi venima jääb, siis võidakse ehk lõpuks lihtsalt öelda, et juhtum on aegunud. “Me kardamegi just seda, et kui asjad ei liigu, siis võib ju sama asi korduda, kui süüdlased karistada ei saa. Mis viga suurtel koertel, keda hoovis kinni ei hoita, karjamaalt lambaid võtta,” arvas ta.

Politsei kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kristi Kais ütles Saarte Häälele, et läinud aastal alustati Kuressaare politseijaoskonnas kolme menetlust juhtumite osas, kus koerad olid lambaid rünnanud. Praegusel hetkel need menetlused veel kestavad.

“Politsei on menetluse käigus leidnud Kaarma ja Pihtla vallast mitmeid kirjeldustele vastavaid koeri ning neid fotografeerinud, kuid neis ei ole ära tuntud lambaid rünnanud koeri,” selgitas Kais. Samas lisas ta, et politsei on samal teemal vestelnud ka kohalike jahiseltside liikmetega ning nende sõnul liiguvad Pihtla ja Kaarma vallas ringi omaniketa koerad.

Saarte Hääl kirjutas suve lõpul, et karjaks koondunud neli hulkuvat koera murdsid Pihtla ja Kaarma vallas maha ja vigastasid mitmeid lambaid. Politsei kinnitas siis, et neile laekus lammaste mahamurdmise kohta Kaarma vallast kuus teadet ja vihjeid koerte omanike kohta. Kolme juhtumi osas alustatigi väärteomenetlust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)