Lastekodu uksi ei tellinud, ehkki raha eelarves oli (6)

Kuigi päästeamet tegi Pargi tänaval asuvale Kuressaare väikelastekodule juba 2008. aastal ettekirjutuse puuduvate tuletõkkeuste pärast, ei kiirustanud asutus seda täitma ja järgmise aasta eelarvest kanti koguni pool miljonit krooni edasi 2010. aastasse.

Maavanem Toomas Kasemaa ütles Saarte Häälele, et selle raha eest oleks vähemalt 2009. aastal kindlasti saanud Kuressaare väikelastekodule puuduvad koridoride tuletõkkeuksed tellida ja need ka paigaldada. Uste puudumise probleem tõstatus taas pärast nädalavahetusel Haapsalus toimunud traagilist põlengut, kus vingus hukkus 10 liikumispuudega last.

Haapsalu sündmuste valguses korraldati esmaspäeval Kuressaare väikelastekodu tuleohutuse alane nõupidamine, kus osalesid ka maavanem Kasemaa, Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe, Lääne-Eesti päästekeskuse tuleohutusbüroo vaneminspektor Aivar Mänd ja insenertehnilise büroo juhtivinspektor Gerhard Rooda.

Toomas Kasemaa ütles, et tema ja lastekodu uus direktor Kaire Kiil kuulsid päästeameti 2008. aastal tehtud ettekirjutusest alles esmaspäeval: “Päästeameti inspektorite eelmise aasta lõpus toimunud kontrolli järel ei kirjutatud 2008. aasta ettekirjutust kontrollakti uuesti sisse.”

Margus Lindmäe ütles Saarte Häälele, et kui mingi puuduse kohta on üks kord ettekirjutus tehtud ja puudust pole likvideeritud, siis järgmisel kontrollimisel uut ettekirjutust sama asja kohta ei tehta. “Kui leitakse uus viga, tehakse uus ettekirjutus,” sõnas Lindmäe.

Päästeosakonna juhataja viskas kivi väikelastekodu kapsaaeda, kuna lastekodu direktor ei suutnud eelmise aasta lõpul 2008. aasta ettekirjutust dokumentatsiooni hulgast leida ega küsinud ka sellest koopiat päästekeskuse tuleohutusbüroolt.

“Miks kaovad ettekirjutused?” küsis Lindmäe. Kuressaare väikelastekodu direktor Kaire Kiil sõnas, et kõike, mis puudutab lastekodu eelarvet ja lastekodu turvalisuse heaks tehtavat, saab ta kommenteerida ajast, kui ta ametisse asus ehk eelmise aasta viimastest kuudest.

“Novembris toimunud kontrolli järgselt sain päästekeskusest vastuse, et ühtki tuleohutusnõuete rikkumist objektil ei tuvastatud,” selgitas Kiil. Lisaks saanud ta vaneminspektorilt suuliselt teada, et varem on tehtud ettekirjutus tuletõkkeuste puudumise kohta.

“Eelarveaasta lõpuks ei olnud selliseid rahalisi ülejääke, mis oleksid võimaldanud uksi paigaldada. Sellest aastast probleemi lahendamisega tegeletakse ja tuletõkkeuste paigaldamine on seatud prioriteediks,” kinnitas Kaire Kiil.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)