Sportlane, muusik, meremees, insener, kunstnik (1)

Sportlane, muusik, meremees, insener, kunstnik

UUS HOBI: Arvo Baran uues rollis – kunstnikuna. Tõsi mis tõsi.

Jätkates seda loetelu portreteeritava iseloomustamiseks, võiksime täiendavalt ritta seada sõnad: abikaasa, isa, vanaisa, ukrainlane, poolakas, eestlane, saarlane, kuressaarlane… Ah et kuidas siis nii? Arvo Baran, kelle kohta see kõik käib, ütleb, et nii ongi, ja võib oma seiklusrikkast elust pajatada pikalt ja põhjalikult.

Kuressaare linnaorkestri vanim (65) moosekant Arvo Baran on Poolamaa juurtega ukrainlase Adam Barani ja Kärla vallast Mõnnuste külast pärit Linda Tepi poeg, kellel on olnud üheksa ametit nagu hunt Kriimsilmal. Vahest rohkemgi. Muusiku ja spordimehena tuntust kogunud mees on töötanud naftabaasi peainsenerina, kommunaalettevõtete kombinaadi automajandi juhatajana, laevamehaanikuna, elektrikuna, müügiesindajana, kutselise muusiku-orkestrandina, poksitreenerina ja veel mitmel ametipostil.

Elukogenud mees on siiralt tänulik oma klassijuhatajale Meeta Dolmatovale (Tammele), kes põlvpükstes juntsu juba I klassis rahvatantsurühma kutsus. “Sealt algas kõik peale. Rahvatants annab rütmitunnetuse. Tants arendab ka vastupidavust. Pärast tantsutundi olime kõik higised. Algklassides sain esimesed auhinnad sporditulemuste eest,” alustab koolijütsina nii tantsu- kui ka spordipisikust nakatunud veteranmuusik ja -sportlane.

Albumeid lehitsedes tutvustab Arvo Baran fotodelt oma klassikaaslasi, õpetajaid, juhendajaid ja treenereid. Ühelt suureformaadiliselt pildilt, mis tehtud Estonia teatri ees, vaatavad vastu särasilmsed lapsed. “Siin olen esimest korda Tallinnas, mitte rahvatantsurühmaga, vaid laulukooriga. Koorijuhiks oli Niina Keskküla. Laulsime seal üldlaulupeol 1960. aastal, mil avati uus laululava,” selgitab kunagine koorilaulja.

Seejärel võtab ta välja foto, millel sprinterid stardist rajale sööstmas. “Siin on minu esimene treener Aleksander Transtok ehk Transtoki Sass, nagu teda kutsuti. Ta oli ise kõva spordimees,” on enam kui poole sajandi eest Saaremaal oma vanuseklassis nii mõnelgi alal võitmatuks osutunud spordimehel heameel oma treenerit meenutada.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 90 korda, sh täna 1)