Pakane on valla!

Ilmataat on jälle tegija – pea kõik meediauudised algavad ja lõpevad ilmaga, sest hommikuti tuleb teateid krõbedatest miinuskraadidest.

Nädal pärast küünlapäeva – aega, mil vanarahvatarkuse järgi murdub talve selgroog – hakkas ilm hoopis külmenema. Ja lõppu pole nagu nähagi. Sünoptikuil tuleb rahvast aina lohutada: küll läheb soojemaks, küll saabub kevad, ega ta tulemata jää!

Kõige suuremat rõõmu tõi käre külm muidugi soojatootjaile, seevastu nn hinnatundlikud inimesed ootavad hirmuga küttearveid. Kui vanasti praksusid pakasega vaid aiateibad, siis nüüd kuuleme uudiseid rabedaist raudteerööbastest, külmuvatest radiaatoritest, tõrkuvatest bussidest või üleköetud ahjudest. Isegi sularahaautomaadid tarduvad. Elektrisüsteemid ütlevad ülekoormuse tõttu üles, kuna soojapuhurid tarbivad kõvasti voolu. Ja lapsevanemad ei tea, kas saata võsukesi kooli või mitte, sest kuidagi ei saa sotti tuule ja tavalise külma seosest.

Külm ajab küsima

Kust tuli see külmalaine? Vastus: Arktikast. Parafraseerides üht legendaarset tõdemust – põhja poolt pole (talvel) meil midagi head oodata. Sakslased panid praegu meie kohal laiutavale kõrgrõhkkonnale nimeks Heike (just äsja lahkus meie kohalt Gabriela, kelle vaderiks oli nime eest 290 eurot maksnud Schilderi-nimeline firma). Meeldetuletuseks: sel aastal on tsüklonid meeste nimedega, antitsüklonid aga naisenimedega.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Ain Kallis
EMHI arendusosakonna peaspetsialist
Külli Loodla
EMHI ilmavaatluste osakonna juhataja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)