Janne ei saa sadamast üle ega ümber (25)

Janne ei saa sadamast üle ega ümber

Foto: Egon Ligi

30 aastat on Janne Lasn iga tööpäeva varahommikul või tihti ka suisa öösel seadnud sammud oma metsaveerel seisvast majakesest mõnesaja meetri kaugusel asuvasse Kuivastu sadamasse. Ise ütleb, et astub kui oma koduhoovi, sest aastakümneid sadama kassas laevapileteid müünud Janne jaoks on sadam teine kodu ja sealsed inimesed omamoodi osake ta perekonnast.

Tagasihoidlikkus on voorus. Sellest annab Janne puhul tunnistust juba seegi, et ta ise kui rauda taob: “Ma olen ju nii tavaline. Minust pole midagi kirjutada!” Ent kirjutada on tubli naise elust ja olemisest nii mõndagi. Kõige suurema osa elust on Janne olnud seotud Kuivastu sadamaga. “See 30 aastat täitub veebruarikuus, 23. kuupäeval,” teab Janne täpselt, mil ta esimest korda sadamaeluga tuttavaks sai. “Tegelikult tööl olin juba jaanuaris, ma mäletan, aga siis vist õppisin ametit, sest 23. veebruaril on tööraamatusse märge tehtud,” on tal väga täpselt kõik meeles.

Sadamasse sattus Janne enda kinnitusel tänu sõbranna Iivi Naabrile, kes samuti praegu samas sadamas küll veidi teisel ametipostil on. “Ta tuli küll mõned aastad hiljem, aga ta teadis, et otsisin töö- ja elukohta, ning nii kui siin koht vabanes, sai asi kohe teoks. Ilma mingisuguse mõtlemiseta olin kohe nõus siia vaatama tulema ja siia ma jäingi,” räägib Janne, ise samal ajal näppudel kibekiirelt käia lastes ja kassaluugi vahelt reisijale kõlava “palun” saatel laevapiletit ulatades. “Ja nüüd ongi terve see noor elu siin sadamas veedetud ja vanaks elatud,” naerab Janne lustakalt. Lisab kiiresti: “Ega ma tegelikult nii vana ka ole, lihtsalt noorelt on tööga pihta hakatud.”

Ning enam ei vahetaks Janne oma tööd sadamas ühegi teise ameti vastu. “Eks aja jooksul on igasugu mõtteid peast läbi käinud, aga siin on töökoht kodule nii ligidal ja kogu mu elu on Kuivastus. Juba see on suur pluss, et ma ei pea hommikul hakkama kuskile kaugele minema. Elan ju siinsamas lähedal..,” katkeb Janne jutt hetkeks, et järjekordsele reisijale laevapiletit müüa. “Ma ei oska öelda, mis mulle meeldib. Aga mulle lihtsalt meeldib siin olla,” naerab Janne jälle ja tegeleb taas kliendiga.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)