Kuressaare helikopter võeti teenistusse (1)

Kuressaare helikopter võeti teenistusse

AGUSTAWESTLAND AW139: Politsei- ja piirivalveameti arengukava näeb ette, et aastaks 2013 on Kuressaare baasis olemas ööpäevaringne ühe kopteri valmisolek.
Foto: Erakogu

Aastal 2013 hakkab Kuressaares baseeruma politsei- ja piirivalveameti lennusalga AgustaWestland AW 139 tüüpi helikopter. Kopter võeti ametlikult teenistusse esmaspäeval.

“Seoses kolmanda kopteri kasutuselevõtuga on politsei- ja piirivalveamet rajamas Kuressaarde infrastruktuuri kopteri valmisoleku tagamiseks,” ütles Saarte Häälele politsei- ja piirivalveameti lennusalga ülem Allan Oksmann. “Valmisolekut arendatakse eelkõige merepiiri valvamise eesmärgil, aga samas ka otsingu- ja päästeoperatsioonide ning meditsiinilendude tarbeks.”

Täna on kopterite valmisolek Tallinnas selline, et reageerimisaeg alates väljakutse saamisest kuni kopteri õhkutõusuni on päevasel ajal (9–17) 15 minutit ning õhtusel ja öisel ajal 1 tund. Pideva 24/7 valmisoleku saab lennusalk sisse viia hinnanguliselt aastateks 2015–2016, selgitas Oksmann.

Meeskond olemas

Küsimusele, kas Saaremaale toodav kopter saab ka saarlastest meeskonna, vastas lennusalga ülem, et tegelikult on kopteril meeskond juba olemas. “Politsei- ja piirivalveameti lennusalgas on tänase seisuga ette valmistatud ja komplekteeritud neli kopterimeeskonda kolmele helikopterile AgustaWestland 139. Samas ei kuulu ükski meeskond konkreetse kopteri juurde, vaid ükskõik milline meeskond võib teenistuses kasutada ükskõik millist kopterit,” rääkis Oksmann.

Ta märkis, et kuna lendurite ettevalmistus on äärmiselt aeganõudev protsess, saab Kuressaares esmalt sisse viia osalise valmisoleku, tõenäoliselt sarnase praegusele Tallinna baasi valmisolekule. See nõuaks aga kolme kopteri kohta vähemalt kuue meeskonna komplekteerimist praeguse nelja asemel.

“Lendurid ja tehniline personal tulevad meile reeglina Tartu lennuakadeemiast, vintsioperaatoreid ja pinnaltpäästjaid värbame vastavalt vajadusele ning valik toimub spetsiifiliste kriteeriumide alusel. Seega võib järgmiste komplekteeritavate kopterimeeskondade koosseisu pääseda saarlasi, kui nad vastavad etteantud kriteeriumidele, ning loomulikult on nad oodatud kandideerima,” ei välistanud Oksmann, et saar-lased võivad kopterimeeskonnas tööd saada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 154 korda, sh täna 1)