Kalurid jalutasid kilomeetreid üle jää Veerele toidu järele (3)

Kalurid jalutasid kilomeetreid üle jää Veerele toidu järele

LAEVAD JÄÄS: Ann-Mari meeskonna liikmed jalutasid eile Veerele 3,4 meremiili kauguselt. Mõntu sadamas on jäävangis kalalaev Veere, mida eile valvas Kaido Tiit. Lähipäevil võib Veerele appi tulla jäälõhkuja. Mõntust päästab laeva lahti vaid tuul.
Foto: Raul Vinni, Valve Piir

Saaremaal pole enam sadamat, kuhu kalalaevaga saaks või kust kalalaevaga minema saaks. Enamik laevu istub jäävangis Veere sadamas. Kalalaev Veere omakorda Mõntu sadamas. Ainsana sadamast väljas oleva Ann-Mari meeskond jättis eile laeva jääpiirile ja tuli 3,4 meremiili üle jää jala Veerele toiduvarusid täiendama.

Teisipäeval Mõntust välja sõitnud ja Lehtma sadama poole kursi võtnud kalalaev Ann-Mari ei saanud enam kuskile sadamasse sisse ja jäi veepiirile seisma 3,4 miili kaugusel Veerest.

Meeskond otsustas jala üle jää minna Veere sadamasse, et toiduvarusid täiendada. Kolme mehe üle jää tulekut näinud TV3 reporteri Peeter Kuke sõnul polnud mehed huumorimeelt kaotanud ja olid kohale jõudes suurest õnnest maad musutama kukkunud. Kapten oli seisusekohaselt laeva jäänud. Veerel istuvad juba selle nädala algusest jäävangis kolm kalalaeva ja piirivalvelaev Valve.

Veere Mõntus

Samal ajal istub Mõntu sadamas oleva Veere roolikambris vahis olev Kaido Tiit ja ütleb, et tema ei mäleta 90-ndate keskpaigast saati, et selline totaalne külmumine oleks olnud. Siis oli terve kalalaevastik pea kaks kuud Veerel istunud. Peale seda polevat aga pikemat kui ehk nädalast viivitust olnud.

Veere jäi Mõntusse seetõttu, et püüdis siinpool. Ülejäänud laevad käisid püügil Veere sadamast ja sinna nad ka jäid. Esmaspäeval oli sadamasse tulek olnud juba keeruline. “Ann-Mari tõmbas meid kolm korda lahti,” räägib Tiit, et tänu teisele laevale nad üldse sadamasse saidki. Jää oli hakanud niimoodi ennast laeva alla pressima, et oli laeva üles tõstnud. “Kõik värises ümberringi,” ütleb Tiit ja lisab, et sellise jama puhul võib laeva teoreetiliselt kreeni lükata ja seejärel võib laev ümber minna.

Teisipäeval oli Veere paremini jääd lõikava Ann-Mari kiiluvees ka välja minema hakanud ja meeskonnal oli olnud mõte, et minnakse Ventspilsi sadamasse. “Kaalusime plusse ja miinuseid ja otsustasime ikka koju tulla,” räägib Kaido Tiit, et sisuliselt pandi end vabatahtlikult Mõntusse jäävangi. Ventspilsi pluss oleks olnud vaid see, et oleks varem püügile pääsenud.

Enne kui Veere jäävangi jäi, oli kala olnud kenasti. Sellest annavad aimu ka laevateki külge kinni külmunud kalad. “Las nad siis kasvavad suuremaks,” muigab Tiit ja ütleb, et püüdmata kalad ei jää. Kui vaid saaks jääst minema. Selleks läheks vaja lääne- või loodetuult, mis jää kaldast lahti kergitaks ja liikuma paneks. Tiit märgib ka, et jää muutub iga päevaga paksemaks ja selle pinnaulatus suureneb. Samas ei peagi jää tema sõnul olema väga suure ulatusega, vaid pigem paks. “Vahel on nii, et näed, et vesi paistab, aga ei saa läbi jää,” nendib ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 155 korda, sh täna 1)