Rasked jääolud panevad kalapüügi seisma

Rasked jääolud panevad kalapüügi seisma

MIHKEL UNDREST: Harva me küll seda tormi ootame, aga täna küll.
Foto: Peeter Kukk

“Me ei ole jäävangis, aga me paneme ennast jäävangi,” ütles kalatraaleri Veere kapten Toivo Pära eile, lisades, et kuna jääolud on rasked, on ka püük seetõttu raskendatud.

“Saaremaa rannikust läheb jää ju lääne poole kogu aeg ning katab meie püügialad, sadamad ka sulguvad. Prognoosi kohaselt on ilm jätkuvalt väga külm,” rääkis kapten.

Ta lisas, et esmaspäeva õhtul laadisid nad Mõntu sadamas kala ja pidid veel kord merele minema, aga otsustasid siiski püügi katkestada ning lähevad uuesti tagasi Mõntu sadamasse seisma. “Nii kauaks, kui ükskord kevad tuleb,” sõnas Pära.

Veere kapteni sõnul tuleb kalapüük ilmselt mõneks ajaks katkestada ja lihtsalt koduste toimetustega tegeleda. Kui nii külm ei oleks, saaks praegu püüda kilu ja räime. “Alles eelmine nädal püüdsime Liivi lahes räime, Liivi laht oli vaba, selle külmaga kasvatas aga väga kiiresti jää peale,” ütles Toivo Pära.

AS-i Mõntu Sadam juhatuse esimees Mihkel Undrest rääkis, et eile hommikul läksid laevad sadamast veel välja, kuid kas nad tagasi jõuavad, on kahtlane. “Kui täna öösel veel sellist külma teeb ja ilm nii vaikne on, siis ma ei usu, et nad enam Mõntusse sisse saavad,” arvas Undrest, kelle enda laevad seisavad teist päeva Veere sadamas jäävangis.

“Praegu lihtsalt ootame natuke tormi. Harva me küll seda tormi ootame, aga täna küll,” sõnas Undrest, lisades samas, et vanasti oli kogu aeg niimoodi, et mingi aeg oldi jäävangis ja see oli igal talvel täitsa normaalne nähtus. “Tulevadki normaalsed talved, ongi nii nagu vanasti,” nentis Undrest. Veere sadamas on jäävangis kalatraalerid Herry, Amazon ja Hanna ning piirivalvelaev Valve.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 51 korda, sh täna 1)