Pakane pitsitab taas torusid (1)

Nii nagu möödunud aastal, ollakse ka tänavu taas hädas torude külmumisega.

“Hetkel on neid appihüüdeid küll palju, aga ega me palju aidata saa, sest täna teeme toru küll lahti, aga homme on see ju jälle külmunud,” konstateeris hetkeolukorda Sven Aavik, Kuressaare Elamute Hoolduse töömees. “Küllap nädala lõpuks korjub neid kutseid väga palju. Kui eelmisel talvel selgusid, millised on need nõrgad majad ja nõrgad kohad, sai nendele ju nõu antud, mida peaks tegema. Aga nad pole mitte midagi teinud ning nüüd on see olukord jälle käes…”

Aavik paneb eriti just noortele südamele (vanemad inimesed seda tarkust teavad), et sellise pakasega tuleks kraan tilkuma jätta. “See raiskab küll pisut vett ja raha läheb, aga see kulu on seda väärt. Sest kui vesi liigub, siis torud nii kergesti ära ei külmu.”

Töömees Jaan, kel on ka vastavad tööriistad olemas ja kes hädalisi aitamas käib, ütles, et asi hakkab nüüd sellise pakasega tõesti käest ära minema. “Eile käisin neljas kohas, täna oodatakse kahes majas. Kui möödunud aastal pole vähemasti kortermajades torude külmumist olnud, siis täna on appikutse ühte Tallinna tänava suurde majja. Ei oska öelda, mis seal lahti on.”

Jaan usub samuti, et nädalavahetusel läheb asi oi-oi kui hulluks. “Vaata, inimesed ju ei ela oma suvemajades. Kui nad nädalavahetusel nüüd sinna lähevad, küll nad siis avastavad, mis seal juhtunud on.” Selle peale, kui ilmad nüüd järsku soojaks peaks minema, ei taha mees mitte mõeldagi.

“Siis hakkavad need nõrgad kohad välja lööma.” Ka Jaan soovitab kraanid pisut tilkuma jätta või siis torude paljaid kohti kas või ajalehepaberiga soojustada. “Kui on näha, et tilkumine katkeb, tuleb kohe kas puhur tööle panna, tuba soojaks kütta jms.”

ILM ON KÜLM NÄDALA LÕPUNI
Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi prognoosi järgi tuleb lähipäevil olulise sajuta külm ilm, paiguti võib õhutemperatuur langeda 32 miinuskraadini.
Neljapäeva öösel puhub kagu- ja idatuul 1–7, saartel kuni 10 m/s. Külma on 18–23, kohati 27 kraadi. Päeval võib kohati sadada kerget lund. Puhub kagu- ja idatuul 3–9 m/s. Külma on 12–18 kraadi.
Reede öösel puhub ida- ja kirdetuul 1–7 m/s. Külma on 20–27, kohati 32 kraadi. Päeval puhub ida- ja kirdetuul 1–7 m/s. Külma on 14–20 kraadi.
Laupäeva öösel puhub idakaare tuul 1–7 m/s. Külma on 22–28, kohati 32 kraadi. Päeval sajab kohati vähest lund. Puhub idakaare tuul 1–7 m/s. Külma on 14–20 kraadi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)