Ooperimaja tuleb suurem kui Viini riigiooper (4)

Ooperimaja tuleb suurem kui Viini riigiooper

OOPER TULEB: Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten loodab, et ooperipäevadest saavad kasu ka saarlased. Tema sooviks on, et nagu Ankaraski, oskaks vähemalt festivali ajal kõik Saaremaa koduperenaised ja taksojuhid ooperiaariaid (või koore) laulda. “Saaremaa festival võiks olla tõeline ooperigurmee,” unistab Leiten.
Foto: Rita Loel

Täna kell 10 tulevad tänavusuviste Saaremaa ooperipäevade piletid vabamüüki kõigis neljas Eesti Kontserdi kontserdimajas ning Kuressaares Arensburgi hotellis.

Ooperifestivali peakorraldaja Marika Pärk soovitab huvilistel kiirustada, sest ei garanteeri, et kell 10.30 kõikidele etendustele enam pileteid on. Pääsmeid müüakse tänavustele ooperipäevadele rohkem kui varem, sest ooperimaja lossihoovis ehitatakse suurem kui mullu – selles on 500 kohta enam ehk see mahutab 1920 inimest.

Ooperipäevade kunstilise juhi Arne Miku kinnitusel on ooperimaja piltlikult öeldes sama suur kui La Scala või Moskva Suur Teater, natuke suurem kui Viini riigiooper, aga poole väiksem kui Metropolitani uus maja. Miku sõnul on ka programm laiem kui kunagi varem: põhikavas on Türgi Ankara riikliku ooperi- ja balletiteatri Mozarti ooper “Haaremirööv” ja meie rahvus-
ooper Estonia toob Saaremaale Puccini “Boheemi”. Kõige kallimate piletitega (50–100 eurot) on aga ühe maailma esitenori José Cura kontsert, kus lisaks Arvo Volmerile dirigeerib ka kuulus tenor ise.

Galakontserdi vundamendiks on Ankara ooperi koor ja orkester, kes koostavad kontserdi esimese poole kava. Soolokontserdid, mis varem toimusid linnuse kapiitlisaalis, on üle viidud Kuressaare kultuurikeskusse, kuna piletisoovijate arv on nii suur. Tuntud soome lauluõpetaja Jaakko Ryhänen tuleb Saaremaale seekord oma kahe eestlasest õpilase, Priit Volmeri ja Koit Soasepaga ning nemad annavad kontserdi, kus korraga on laval kolm bassi. Kontsert toimub ooperimajas, sest ei mahu ära enam ka kultuurikeskuse saali.

Kuid kontserte jagub ka mujale – nii linnuse kapiitlisaali, Loona mõisa, Muhu Nautse Mihkli taluõuele kui ka Lümanda valda Karala Saarte õuele. Lisaks musitseerib Kuressaare pargi kõlakojas kaitseväe orkester ja Arensburgi ooperikohvikus toimuvad autogrammitunnid. Noortele ooperisõpradele on kavas Rene Eespere kontsertetendus “Metsluiged”.

Arne Mikk märkis, et seekord tuuakse ooperipäevadele üks uuendus veel – nimelt toimub kahel õhtul lossipargis kuursaalis “Väike öömuusika”, kus laulab sopran Janne Ševtšenko ning musitseerivad saksofonil Villu Veski ja akordionil Tiit Kalluste. “Pärast etendust, kui meeled on elevil, on ju kena klaasi šampanja juures juttu puhuda,” arutles Mikk.

Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten tunnistas, et veel sügisel ei oldud Tallinnas kindlad, kas ooperipäevad Saaremaal tänavu ikka toimuvad. Alles mõni nädal tagasi sai leping Ankaraga allkirjastatud. (“Jumal tänatud, et meie seda ei teadnud,” ohkas linnapea Urve Tiidus.) Eilsel Arensburgis korraldatud pressikonverentsil allkirjastati aga ka uus ühiste kavatsuste leping, millega Eesti Kontsert kohustub Saaremaa ooperipäevi korraldama aastani 2043 ning kõik teised osapooled (maavalitsus, omavalitsuste liit, Kuressaare linnavalitsus, ettevõtjate liit) on festivali korraldamisele hea tahte ja teoga toeks.

Kui traditsiooniliselt on ooperipäevade pressikonverentsil kõlanud ka laul, siis seekord jättis väljakuulutatud tenor Senol Talinli tulemata. “Ta tuli Türgi 15 soojakraadist meie 25-kraadisesse külma ja kuna tal on homme Estonias lahkumisetendus, ei ole ta [külma tõttu] kolm päeva majast jalga välja tõstnud,” vabandas Arne Mikk. Festival toimub 18.–23. juulini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 50 korda, sh täna 1)