Salme valla elutöö preemia saab Arnold-Heinrich Niit (2)

Salme valla elutöö preemia saab Arnold-Heinrich Niit

MÕTE VAJAB ERGUTUST: Elutööpreemia saaja Arnold-Heinrich Niit usub, et kui mõtlemist ei treeni, siis kasvavad ajud samblasse.
Foto: Egon Ligi

Esmaspäeval toimunud Salme vallavolikogu istungil kinnitati valla tänavuste stipendiumide saajad. Suurima stipendiumi – elutöö eest kodukandis – saaja on sel korral Arnold-Heinrich Niit, 87-aastane vanahärra.

“Ta on sündinud 1923. aastal Kaimri külas, on olnud sõjas mõlemas armees, nii Saksa kui ka Vene poolel, ja on olnud ka kalur. 1967. aastast alates on ta töötanud traktoristina ja töötab senimaani,” rääkis Salme vallavanem Kalmer Poopuu.

Lisaks on Niit olnud Ansekülas üks initsiaatoritest, kes aitas taastada sealse põllumeeste seltsi ja hoiab praegugi seal põllutööd au sees. “Ta on ka terve elu spordimees olnud, malet mängib ta Salme valla malevõistkonnas siiamaani ja mängib ka isegi interneti teel. Nii et igati nooruslik, ausameelne ja sõbralik inimene,” kinnitas vallavanem.

Kõik puha tõsi

Arnold-Heinrich Niit ise jäi elutööpreemia saamisest rääkides tagasihoidlikuks. “Ma poleks üldse ette kujutanudki sellist asja. Mille eest see tuli, pole ju midagi erilist tehtud. Aga kui nad tahtsid mulle anda, ju mul siis tööd kõik tehtud,” naljatas Saarte Häälega kõnelenud Niit.

Kõik, mis vallavanem tubli mehe kohta ette luges, on autasu saaja sõnul tõsi, ka see, et ta endiselt traktorirooli kipub. “No muidugi, see läheb ju ise edasi, seal pole tarvis muud tehagi, ainult istu,” tähendas ta, viidates, et traktoristitöö on lihtne töö, kuni tervist on.

Tõsijutt on ka see, et male vanahärrat kangesti paelub. “See on mul juba 70 aastat tõesti olnud,” tunnistas ta ja nentis, et esimesed malenupudki tegi kunagi ise. Nüüd aga on malemänguks üks hea koht internet. “Seal saab igasuguste meestega mängida, kõige kaugemalt on vastane Uus-Meremaalt olnud,” märkis Niit. Male meeldib talle aga seetõttu, et see hoiab mõtte erksa. “Ma ikka mainin, et ajud kasvavad samblasse, kui midagi ei mõtle.”

Kõigele lisaks on vahva vanahärra võtnud käsile ka enda vormishoidmise – üle päeva sõtkub ta kodus veloergomeetri pedaale. “Tüki paremaks on küll läinud. Enne oli madalalt diivanilt raske püstigi saada, aga nüüd läheb nagu niuhti,” kinnitas mees.

Tegija pere ja elu edendaja

Valla tegija pere tiitel läheb sel korral perekond Liblikule – Agole, Tiiule, Laurale ja Oskarile. “Tunnustati just nende tegevust ettevõtluse arendamisel. Neil on Tehumardi puhkekeskus ja Tiiu peab siin juuksurit. Laura on aga näiteks spordis tugev,” põhjendas Poopuu. Kolmas stipendium – Salme elu edendaja – otsustati anda Riho Kadastikule.

“Riho rajas Suurnal õunaaia ja maasikakasvanduse, rajab praegu Tehumardil veel üht õunaaeda ja avas Nasval ka mahlatööstuse. Lisaks on ta aktiivne Salme jahimeeste seltsis, andis oma maa jahiseltsile kasutada ja on seal püsti pandud jahimaja eestvedaja. Samas lööb ta igatpidi vallaelus kaasa ning tema masinatega lükatakse näiteks talvel vallas lundki,” rääkis vallavanem.

Tegija pere ja valla elu edendaja stipendiumi suurus on 320 eurot ja elutöö preemia on 640 eurot ning need antakse ühes tänukirjaga pidulikult üle 24. veebruaril Salme rahvamajas toimuval pidulikul kontsertaktusel. Kõik stipendiumide saajad saavad lisaks ka piletid Saaremaa ooperipäevadele.

Kalmer Poopuu sõnul on nad valla stipendiume välja andnud 2007. aastast. Stipendiumid antakse inimestele, kes on oma tegevusega saavutanud valla, maakonna või vabariigi tasandil tähelepanuväärseid tulemusi ja üldise tunnustuse kultuuri, hariduse või majanduse edendamisel, samuti ühekordse silmapaistva saavutuse eest aasta tegijana või aasta teoga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)