Heitlik ilm sunnib linlasi lakkamatult libedust tõrjuma (7)

Heitlik ilm sunnib linlasi lakkamatult libedust tõrjuma

TÕRJUMA VÕIB JÄÄDAGI: Libedusetõrjet võib praeguste heitlike ilmadega Heino Vipi sõnul kas või tegema jäädagi, kuid linnaelanikud on üldiselt siiski päris hästi hakkama saanud.
Foto: Egon Ligi

Läinud nädala lõpul linnavalitsuse poolt välja hõigatule, et libedusetõrjeks vajalikku killustikku saavad libedaga jänni jäänud linnalt, reageeris hulk linlasi. Päris kõik neist killustikuabi siiski ei vaja.

Kella 9 paiku eile hommikul oli taevast alla sadava lobjaka tõttu kohati raske arugi saada, kas ja kus kinnistuomanikud sõelmeid oma koormisalale puistanud on, ning see on linna heakorrajärelevalve spetsialisti Heino Vipi sõnul üksnes praeguse heitliku ilma süü.

Mõned tunnid varem oli suurem osa kesklinna tänavatest Vipi kinnitusel puhtad ja korralikult killustikuga üle puistatud, ent nii kui lumeloppa sadama hakkas, peitis see varahommikul tehtud tööst pea kõik jäljed. “Kui nüüd õhutemperatuur kas või pisut langeb, siis on kõikjal jälle liuväli, vaatamata sellele, et kell 7 hommikul oli kõik ära koristatud,” rääkis parasjagu tänavate olukorda kontrollimas olnud Heino Vipp Saarte Häälele.

Sõelmed sulavad lumme

Ta nentis, et kui päeva jooksul säärast ollust aina juurde sajab, siis peaks kinnistuomanik või kojamees sisuliselt pidevalt kõnniteed puhtaks lükkama ja sõelmeid maha puistama. Päris selline töögraafik poleks aga mõeldav. “Sellise ilmaga on libedust ikka väga raske tõrjuda,” tunnistas Vipp, et mõistab inimeste muret.

Kaevu tänav on järelevalve spetsialisti sõnul ehe näide sellest, kuidas detsembrikuine paks lumi on jäänud kõnniteelt täielikult koristamata. See on kinni trambitud, kuna tänavat mööda käib iga päev kooli sadu koolilapsi ning suuremate sulailmadega kaob teele puistatud killustik lihtsalt lume sisse ja väiksemagi külmaga külmub kinni.

“Kinnistuomanik võib siia peale panna aina uusi sõelmeid ja panebki, aga nii on väga raske sellest jagu saada, kui kohe pole lund ära koristatud,” selgitas Vipp, lisades, et taolist kõnniteed tuleks sajuga koristada vähemalt 4–5 korda päevas, et lumest ja libedast jagu saada ning vältida lume kinni trampimist.

“On küll näha, et nad on üritanud teed pisut lahti hoida, aga ikka muutub ta songermaaks, sest kui tegemist on näiteks vanainimesega, siis vanainimesel on sellist teed väga raske lahti hoida,” tähendas ta. Taolises seisus tänavaid Vipi sõnul linnas õnneks siiski väga palju ei ole ja leidub ka selliseid kohti, kus jää on tänavatelt täielikult lahti toksitud.

Hoiatusele reageeritakse kohe

Esmaspäeva õhtuks oli linnavalitsusele laekunud 22 sooviavaldust killustikuabi saamiseks. Kõik need kohad on Heino Vipi sõnul ka läbi käidud ning kolmandik neist teatajatest sõelmeid tegelikult ei vaja. “Asja mõte on ikka selles, et sõelmed on neile, kes omadega toime ei tule,” ütles Vipp, märkimaks, et need, kes paremal järjel on, peaks suutma sõelmeid siiski ise osta.

Heakorrajärelevalve spetsialisti sõnul on linn teinud majaomanikele, kel ohtlikud jääpurikad katuselt koristamata või libedusetõrje kõnniteel korralikult tegemata, pea 50 hoiatust. “Ja hoiatusele on kohe reageeritud, pole veel kordagi olnud, et oleks tegemata jäetud,” tähendas Vipp. Paljuski on inimeste tähelepanematus ümbritseva suhtes tingitud aga sellest, et korralikku talve pole aastaid olnud.

“Ei saa ju nõuda, et 24 tundi järjest oleks inimene tänaval koristamas. Talv on talv ja kui me tänaval liigume, siis tuleb jalga panna ka vastavad jalanõud. Kui paned nahktaldadega kingad, siis tõepoolest uisutad ja lendadki selili,” nentis Vipp.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)