Spordihull (4)

Spordihull

KODUNE SPORDIMUUSEUM: Väino Vaha oma diplomite ja medalite seas. Sekka spordiraamatuid, ajakirju, võistlusnumbreid ja mälestusi.
Foto: Raul Vinni

Väino Vaha (71) tuba-kabinet Leisi kooli taguses “õpetajate” majas on täis sporti. Medalid, diplomid, kaustadesse köidetud spordiajakirjandus. Ja kõige tipuks maakonna spordihingeks tunnistatud Väino Vaha ise. Elus eksponaat. Mitte vahast.

“Mis spordihing, spordihull ma ütlen,” sajatab Väino Vaha. “See pole mul enam hobi, see on nagu mingi kiiks,” itsitab mees nüüd juba. Itsitab koolipoisilikult ja mõnuga. Mitte ei naera soliidselt, nagu näeks ette vanus ning koolmeistri ja direktori ametikohal töötamine. Ega vist ilmaasjata öelda, et sport hoiab ka hinge noore. “Kui ma lähen jooksma, siis kuskil viie kilomeetri peal hakkab see suur rahulolu, narkomaania,” räägib mees ise oma raskekujulisest sõltuvusest.

Küünalt alla ja minek

“Kui ma kooli läksin, siis esimesel koolipäeval ma kooli ei saanudki. Meil oli kodus rehepeks käsil ja see oli tunduvalt tähtsam asi kui kool,” meenutab Vaha elu Lümanda kandis, kus ta vanemad talu pidasid ja tema poisina vendadega oma sõnul madistas. See madistamine oligi kõige alus. Lisaks veel töö ja pidev liikumine. “Talvel käisime kogu aeg suuskadega koolis, ega siis polnd midagi, panid küünalt alla ja läksid,” räägib Väino Vaha. “Praegu lapsed teevad ainult trenni, peale selle ei tee nagu enam midagi. Füüsiliselt on nõrgad.”

Koolist hakkas sportimine pihta. Oma sõnul hakkas ta spordimehena n-ö kaela kandma alles viimases klassis. Tuli paar auhinnalist kohta ning Lümanda meeskonnaga võideti koolidevahelised võistlused korvpallis ja võrkpallis. “Kihelkonna oli siis kõva,” meenutab Vaha naabervaldade rivaliteeti. “Ma olin kena õpilane, kiituskirju anti mulle. Ei tea küll, mille eest,” itsitab Vaha taas.

Ujumises vajus põhja

Väino Vaha jätkas koolipoisiteed tööstuskoolis nr 2. Ise ütleb, et langes reklaami ohvriks. Kuulutuses oli kirjas, et tuntud jooksja Uno Källe on ka selle kooli lõpetanud ja läks seejärel Moskva kehakultuuriinstituuti, mis oli tollal väga kõva sõna.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 53 korda, sh täna 1)