Etemad noored etlejad võistlesid linnateatris

Etemad noored etlejad võistlesid linnateatris

LIISA SAAREMÄEL: Rita Ilvese õpilane võitis vanema astme grand prix’.
Foto: Egon Ligi

Teisipäeval võistlesid Kuressaare Linnateatris maakonna parimad etlejad. Konkurss toimus nagu tavapäraselt kolmes vanuserühmas. Esinejaid oli üle 80, kes esindasid 13 kooli.

Nooremas vanuseastmes, 4.–6. klassi etlejatest kuulutati parimaks Karl Kadak (Vanalinna kool, juhendaja Kadi Tänav). Laureaatideks said Katrin Kurvits (Kihelkonna kool, juh Õnne Kruusmaa), Mart Truu (SÜG, juh Rita Ilves), Gerli Rakaselg (Lümanda kool, juh Tiio Penu). Eripreemiad pälvisid Lisett Nurja (juh Tiio Penu) ja Sanna-Marcelle Ots (KG, juh Grete Pihl), loomulikkuse preemia sai Karl-Romet Uljas (KG, juh Reet Välisson), hea jutustamisoskuse preemia pälvis Greete Paaskivi (juh Grete Pihl) ja preemia kahekõne eest sai Rebeca Ilvik (Salme, juh Valve Reede).

Keskmises astmes (7.–9. kl) pälvis võidu Minni Meisterson (KG, juhendaja Eve Tuisk). Žürii hinnangul olid laureaaditiitlit väärt Kristina Liiv (KG, juh Malle Tustit), Eliis Leppik (OG, juh Maret Aardam), Gert Tammel (KG, juh Heidi Truu). Eripreemia said Laura Oolup ja Liis Lepik (KG, mõlemat juhendas Eve Tuisk). Preemia “pehkilikkuse” eest sai Ott Pukk (Kuressaare Vanalinna kool, juh Ene Grass), luuletuse eest märgiti ära Taavi Paju (juh Maret Aardam) ja proosapreemia sai Kristin Kurvits (Kihelkonna kool, juh Anu Liik).

Vanema astme grand prix’ võitis Liisa Saaremäel (SÜG, juhendaja Rita Ilves). Laureaatideks said Argo Sannik, Andry-Sten Tõru ja Maarja-Liis Mereäär (KG, kõigi kolme juhendaja Marit Tarkin). Eripreemia väärilised olid Risto Paiste (juh Marit Tarkin) ja Karina Lõbus (juh Rita Ilves). Ära märgiti veel Mihkel Vendel (juh Marit Tarkin), Helina Eist ja Mailika Kukke (SÜG, mõlema juhendaja Sirje Kreisman).

Kuna konkurss toimus samaaegselt kolmes ruumis, oli igal vanuseastmel oma žürii. Nooremaid etlejaid hindasid Gerlin Kruuser SÜG-ist, Liis Sepp KG-st, Merily Porovart OG-st ja Lii Pihl Kuressaare Raegaleriist. Keskmise astme õpilasi hindasid Triino Lest, Tiiu Villsaar, SÜG-i vilistlane, semiootikatudeng Marili Pärtel ja KG vilistlane, tantsutudeng Helena Pihel, kes ise on etluskonkurssidel korduvalt edukalt esinenud.

Gümnasistide seast valisid parimad välja linnateatri direktor Piret Rauk, Wrisi nõukogu esimees Kaie Rõõm-Laanet ja raadio Kadi vastutav toimetaja Tõnis Kipper. Gümnaasiumiosa 27 osalejat alustasid pärast võistluse lõppu proovidega ja Rita Ilvese-Merle Rekaya kiirlavastusena, mis vääriks juba omaette grand prix´d, jõudis vaatajate ette kompositsioon võistlusel kõlanud tekstidest “Me oleme öelnud kõik, mis meil öelda on”. Kõigi vanuseastmete grand prix‘de võitjad esindavad Saare maakonda vabariiklikul konkursil Jõhvis.

Natuke norimist
Minult kui staažikalt žüriiliikmelt on aegade jooksul sageli küsitud: mitu korda siis sel korral “Tulipunast vihmavarju” loeti? Võin vastata, et viimastel aegadel mitte kordagi. Kahjuks. Ma ei väsi imestamast noorte ja/või juhendajate materjalivaliku üle. Kust kohast ometi selliseid tekste leitakse? Millest mõned tekitavad paremal juhul hämmingut, halvemal juhul piinlikkust.

Kui esitajal endal on raskusi teksti mõtteni jõudmisega, siis on seda liig ka publikult oodata. Hakkan vist vanaks jääma, kuid minul oli mitmel korral tõsiseid raskusi arusaamisega, milline kahest esitatavast palast oli proosa ja milline luule. Jah, uuema aja kirjanikud ei ole just väga rütmi- ja riimialtid, aga esituses peaks ju ometi mingi erisus olema.

Aastast aastasse korduv häda on, et valitakse kaks sarnase meeleolu ja emotsiooniga pala. Lihtsalt seletades peaks üks lugu publiku naerma ja teine nutma panema. See näitaks etlejat kogu tema emotsionaalses diapasoonis. Kindlasti peaks osa kive lennutama juhendajate, osa ka õpilaste endi kapsaaeda. Ehk järgmisel korral on neist nõuannetest abi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 155 korda, sh täna 1)