Vähke merre loopinud mees käitus seaduslikult (12)

2008. aasta suvel Virtsus 478 vähiga kinni peetud Raul T pääses lisaks juba lõpetatud kriminaaluurimisele ka väärteomenetlusest, kuna mees oli tagantjärele suutnud tõestada, et vähid, kellega ta Saaremaa poolt tuli, olid pärit Viljandimaa vähikasvatajalt.

Olgugi et Raul T kohapeal kinni pidanud keskkonnainspektorid kinnitasid, et mehel ei olnud ette näidata vastavaid pabereid ning et ta ka käitus pehmelt öeldes kummaliselt, ei hakanud keskkonnainspektsiooni hammas nende endi sõnul pärast kriminaalasja lõpetamist Raul T-le enam peale.

Loopis vähid merre

Kummalise käitumise all võib mõista seda, et kui vähke täis pagasiruumi ja tagaistmega auto kinni peeti, hakkas Raul T vähke kai pealt vette loopima. “Pealtnägijate sõnul tabati mees hetkel, kui ta sõitis Virtsu saabunud parvlaevalt maha, ning talle koostati protokoll. Sel hetkel, kui tal paluti vähkidega inspektorite autosse minna, haaranud mees vähid, jooksnud nendega mere äärde ja visanud vähid merre,” kirjeldati juhtunut toona ajalehes Oma Saar.

Keskkonnainspektsiooni toonane peainspektor Heino Vipp kinnitas vahejuhtumit ja lisas, et õnneks suutis mees minema visata vaid väikese osa üldkogusest. Vipp märkis tookord ka seda, et meest osati juba oodata eelneva uurimise tulemusena. Tema sõnul oli Virtsu juhtum üsna kindlalt seotud vaid loetud päevad enne seda Leisis avastatud vähitiikidega. Nimelt leiti esmalt tiik 545 vähiga ning seejärel tiik, kus oli juba üle 10 000 vähi. Viimases juhtumis on kriminaalasi lõpetatud, kuna neid inimesi, kes vähid tiiki toimetasid, leida ei õnnestunud.

Põhjust, miks Raul T vähke merre loopima hakkas, kui ta midagi ebaseaduslikku korda saatnud ei olnud, ei tea keegi. Saarte Häälele on öeldud, et varemgi seadusega pahuksis olnud mees olevat ise põhjendanud seda sellega, et närv oli kinnipidamise pärast nii pingul olnud.

Paberid kõik olemas

Eelmisel nädalal kirjutas Saarte Hääl: prokuratuur leidis, et kuriteokoosseis Virtsu juhtumis siiski puudub. “Antud juhul oli inimene soetanud vähid ametlikust kasvandusest ja need kasvatamise eesmärgil enda rajatud tiiki ümber asustanud. Ka ei transportinud ta menetluses tuvastatu põhjal vähke majanduslikel eesmärkidel,” edastas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm. Eile lisas Erm, et kriminaalasja lõpetamise määruses sellist vahejuhtumit ei kajastatud.

Kriminaaluurimine algatati loodusele kahju tekitamise paragrahvi alusel. Kuna tõendid selle kohta puudusid ja Raul T suutis tõendada, et vähid olid pärit Viljandimaa vähikasvatajalt Enno Lillestelt, siis kriminaalasi lõpetati. Nüüd oleks olnud keskkonnainspektsiooni kord alustada väärteomenetlust kalapüügiseaduse rikkumise osas, mis oleks võinud lõppeda rahatrahvi määramisega. Selleks oli olemas ka alus, kuna Raul T-l ei olnud kinnipidamise hetkel esitada vähkide päritolu tõendavat dokumenti.

Tutvunud toimikuga, leiti keskkonnainspektsioonis, et pärast kriminaaluurimist puudub neil alus väärteomenetlust algatada. Seda põhjusel, et toimikus on Raul T esitatud paberid, mis tõendavad vähkide pärinemisest kasvandusest.

“Kuivõrd kalapüügiseaduse § 2 lg 2 ei reguleeri suhteid kalade kasvatamisel ja püügil kalakasvatuslikest rajatistest, ei saa Raul T tegevust jõevähkide veol ja tiiki asustamisel kvalifitseerida kalapüügiseaduse rikkumisena ning keskkonnainspektsioonil puudub alus väärteomenetluse alustamiseks,” ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

Kriminaalmenetlus oli tuvastanud, et Leisi vallas Hiievälja külas Uuevälja maaüksuse tiigis avastatud 545 jõevähki ja Raul T-lt Virtsu sadamas ära võetud 478 jõevähki olid pärit vähikasvataja Enno Lilleste käest, mida viimane ka Saarte Häälele kinnitas. Nimelt olevat Raul T saanud vähid enda käsutusse tiigis kasvatamiseks. Äri põhimõte seisneb Lilleste sõnul selles, et hiljem saab Lilleste lihtsalt veidi rohkem vähke tagasi, otsest müüki ei toimu. Osaliselt on Lilleste vähid ka tagasi saanud.

Saarte Häälele on usaldusväärsest allikast öeldud, et Virtsus kätte saadud vähkidele tehti ekspertiis, mis näitas, et vähid olid püütud jõest, mitte ei pärinenud kasvandusest. Ka olevat Raul T vähkide päritolu tõendava vajaliku paberi toonud välja kaks päeva hiljem ning sellel olevat väidetavalt olnud ilmsed võltsimistunnused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 219 korda, sh täna 1)