Jaan Tammsalu ja Joel Luhamets valiti aasta vaimulikeks

Jaan Tammsalu ja Joel Luhamets valiti aasta vaimulikeks

SAAREMAAST HELGED MÄLESTUSED: Nii Joel Luhamets kui ka Jaan Tammsalu palusid lehe kaudu saarlasi tänada.
Foto: Arhiiv

EELK valis aasta vaimulikeks Tallinna praosti, pealinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu ning Tartu praosti ja Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhametsa. Mõlemad mehed on aastaid teeninud ka Saare praostkonna kogudusi. Jaan Tammsalu oli oma sünnisaarel kirikuteenistuses kuus aastat ja Joel Luhamets oli Kuressaares kirikuõpetaja üksteist aastat.

Tihedalt Saaremaaga seotud mehed hindasid kõrgelt teisi esitatud nominente. “Vahest luges see, et meil Joel Luhametsaga oli aasta tegu ette näidata. Joel Luhamets suutis suure osa ära teha oma kiriku remontimisel – Tartu Pauluse kiriku kõrvalhoone on nüüd valmis. Tallinna Jaani kirikus lõppes aga kolmas suur remont. Nüüd on kirik valmis nii seest kui ka väljast. Kõik kolm orelit samuti,” rääkis Jaan Tammsalu.

Nii Jaani kui ka Pauluse kogudus on aktiivsed. Aastas korraldatakse pühakodades üle kolmesaja mitmesuguse ürituse. Oma õpetajast Joel Luhametsast peab Jaan Tammsalu väga lugu. “Joel Luhamets mind ristis ja tema ka leeritas. Seekord siis valiti aasta vaimulikeks õpetaja ja õpilane. Oleme Joeliga väga head sõbrad. Seda sõprust ei purusta enam miski,” rõõmustas Tammsalu.

Joel Luhamets, kes oli Kuressaares Laurentiuse koguduse õpetaja aastatel 1978–1989, ütles eile Saarte Häälele, et aasta vaimuliku tiitel paneb eelkõige kohustuse selle vääriliselt elada. “Lõpetasime eelmisel aastal Pauluse kiriku esimese etapi. Tiibhoone sai valmis. Kaks kolmandikku remonditöödest seisab veel ees,” rääkis Luhamets.

Aasta vaimuliku tiitliga tunnustatud Joel Luhamets on kõige rohkem talitusi tegev kirikuõpetaja EELK-s. Neid oli eelmisel aastal üle 550. “Kui sa näed, et sind on vaja, siis see annab kõige rohkem jõudu, sa ei tee tühja tööd,” sõnas Luhamets. EELK Kaarma ja Valjala koguduse õpetaja Hannes Nelis peab mõlemat kõrge tiitliga tunnustatud kolleegi oma eeskujuks. Jaan Tammsalu on öelnud, et tänamine ei maksa tänajale midagi, tuleb osata näha inimese heategu ja selle eest tänada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 83 korda, sh täna 1)