Maie-Ly Haavel saab täna 80 (18)

Maie-Ly Haavel saab täna 80

Foto: Egon Ligi

Kui Maie ja Ants Haavel Tartu ülikooli lõpetasid, panid õppejõud noorpaari ette Eesti kaardi ja andsid valida, kuhu nad soovivad tööle minna. Haavelid valisid Kuressaare, selle tol ajal põlatud perifeeria. Seepeale vangutanud lugupeetud professorid kõhklevalt pead.

Aasta oli siis 1955. Maie Haavelist sai Kuressaare haigla pediaater ehk lastearst ja seda tööd on ta teinud suure pühendumusega kokku 55 aastat (41 aastat Kuressaare haiglas ja 14 aastat Hanvaris). “Kui noore tohtrina siia tulin, olid olud hoopis teised,” pajatab doktor Haavel. “Haigemaja oli uus ja moodne, kuid tohtreid vähe.

Tööd oli palju. Lastearstina töötasin lasteosakonnas, kus oli kogu aeg palju raskeid haigeid, sünnitusosakonnas tuli jälgida vastsündinuid, jaoskonna lastearstina oli mul teenindada täpselt pool linna (piiriks oli Tallinna ja Lossi tänav). Lastepolikliinikul oli küll ka auto, kuid seda sai kasutada ainult kõige kaugemate visiitide tegemiseks. Kojukutseid oli aga palju, sest last ravida ja talle rohtu määrata ilma haiget nägemata, s.t telefoni teel, oli lausa keelatud.
Õhtuti hakkas uus töö – ambulatoorsete kaartide täitmine, mis võttis pool ööd. Kusjuures kõike seda tuli teha üheainsa arstikoha raames.” Arstitöö kõrvalt on Maie Haavelil veel üks auväärne tiitel – ta on paljulapseline ema. Tema kuuest lapsest vanim, Hannes sündis tudengite lapsena ja viidi lastesõime juba ühekuusena.

Järgmised lapsed sündisid juba tohtrite perre, kus ema-isa ei saanud ealeski kindlad olla, millal nende abi parasjagu haiglas vajatakse. Tihtilugu juhtus seda ka öösiti. Nii tuli oma lapsi kantseldama võtta koduabiline. Kõik selle pere lapsed on omandanud kõrghariduse, kolm neist on läinud ema-isa teed, neist on saanud tohtrid: Hannesest kirurg, Triinust perearst ja Antsust silmaarst.

Täna, oma juubelipäeval, ootab ema-vanaema koju kõiki lapsi ja lapselapsi (neid on 16), kes tulla saavad. Maie loeb kokku, et koduse peolaua peab katma umbes kolmekümnele. “Aga ega iial ju ei tea, palju neid boyfriend’e või girlfriend’e parasjagu juurde tekkinud on,” arutleb juubilar.

Palju õnne, dr Maie Haavel! Ja tänud kõikide teie endiste pisikeste patsientide ja nende emade-isade poolt. Olgu Teil enesel tervist ja muretuid päevi veel pikkadeks aastateks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 296 korda, sh täna 1)