Kultuurkapitali aastapreemia tuli Kuressaare rannahoonele (15)

Kultuurkapitali aastapreemia tuli Kuressaare rannahoonele

MEISTER JA MAJA: Rannahoone autori linnaarhitekt Hannes Koppeli sõnul on tore tunne küll, kui keegi sinu tööd tunnustab.
Foto: Egon Ligi

Tallinnas anti Nuku- ja Noorsooteatris eile õhtul pidulikult üle Eesti Kultuurkapitali ja selle sihtkapitalide aastapreemiad. Üks arhitektuuri aastapreemiatest tuli sel korral ka Kuressaarde – linnaarhitekt Hannes Koppelile uue modernse rannahoone eest.

Arhitektuuri sihtkapital jagas välja ühtekokku kuus rahalist preemiat – kaks arhitektuuripreemiat, restaureerimise preemia, sisearhitektuuri preemia, arhitektuurialase tegevuse preemia ja tegevuspreemia – ning ühe mitterahalise, tunnustuspreemia.

Üks kahest 3500 euro (~55 000 krooni) suurusest arhitektuuripreemiast määrati läinud suvel valminud ja avatud Kuressaare uue rannahoone eest linnaarhitekt Hannes Koppelile. Sihtkapitali hinnangul on Kuressaare rannahoone näol tegemist traditsioonilise kuurortlinna hoonetüübi kaasaegse ja elegantse tõlgendusega.

Koppel tunnistas Saarte Häälele, et ei osanud sellist tunnustust küll spetsiaalselt loota, kuid väga suure üllatusena see talle ka ei tulnud. Rannahoone soovitas Hannes Koppelil arhitektuuri aastapreemiate kandidaadiks esitada sõber, kes leidnud, et läinud aastal valmis suhteliselt vähe huvitava arhitektuurilise lahendusega hooneid.

“Mulle samas tundus, et neid objekte oli tegelikult palju, sest žürii viibis Saaremaal rannahoonet vaatamas vaid 15 minutit ning siis juba tõttasid mandrile tagasi teisi objekte üle vaatama,” märkis värske preemiasaaja. Kuna suur töö rannahoonega oli aga tehtud ja maja kukkus kena välja, ei pidanud Koppel paljuks seda siiski kandidaadiks esitada. “Töö on ju tehtud ja tore on, kui keegi selle eest ka meeles peab,” leidis ta.

Lisaks just saadud tunnustusele on Kuressaare rannahoone valitud Hannes Koppeli sõnul ka Euroopa arhitektuuriauhinna Mies van der Rohe nominentide hulka. “Erinevad arhitektuuri alaliidud liikmesriikidest esitavad kandidaadid. Eestist läks sinna Sõmeru keskusehoone ja Kuressaare rannahoone,” sõnas Koppel.

Kultuurkapitali aastapreemiate jagamisel tuli Saare maakonda lisaks Kuressaare rannahoone tunnustamisele siiski veel üks preemia ja seda rahvakultuuri sihtkapitalilt Anu Kaburile, Anu Pingile ja Mai Meristele raamatu “Meite Muhu mustrid” eest, mis tähendas kõigile kolmele 867 euro (~13 500 kr) suurust preemiaraha.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 79 korda, sh täna 1)