Lugeja kiri: Kohtumine ministriga – keskkonnateadlikkus ja looduskaitse tulevikuväärtused (4)

Merekultuuriseltsi Salava kutsel kohtusid seltsi liikmed, Lümanda ja Kihelkonna valla inimesed Kihelkonnal keskkonnaminister Jaanus Tamkiviga.

Minister andis väikese ülevaate keskkonnaalastest probleemidest Eestis ja kaugemalgi. Minister rõhutas looduskaitse ja elukeskkonna hoidmise väärtustamist ning et Eestis on, mida hoida ja mida ka teistele näidata. Riik püüab sinna poole, et inimestega enam koostööd teha, toetusi maksta ja siis on võimalik rääkida loodushoidlikust elustiilist.

Pea kaks tundi vastas Tamkivi küsimustele. Küsimusi esitati hüljeste ja kormoranide, Papissaare ja Saaremaa sadama ja Läänemere kalavarude, kalurite ja jahiprobleemide, RMK ja karjääride kohta. Paljude probleemide lahendus seisneb läbirääkimistes ja koostöös ning seaduse piires tegutsemises. Eesti on omanikeriik ja nende omanike huvidega tuleb arvestada, samas kehtivad meil ka demokraatlikud põhimõtted. Eks nii ametnikud kui ka kohalikud inimesed saavad targemaks, omandatakse kogemusi ja saadakse jõukamaks, et kasutada raha ka elukeskkonna parandamiseks.

Paljud probleemid on kuhjunud aegade jooksul. “80 miljonit inimest elab ümber Läänemere, on olnud reostust, ülepüüki ning tagajärjeks on kalavarude vähenemine,” tõi minister näite. Ka kohalikud elanikud, kalurid või jahimehed peaksid julgemini omapoolseid lahendusi välja pakkuma ja koostööd tegema, kas või näiteks kormoranide probleemi lahendamisel. Tihti on probleeme ka vallas, näiteks karjääri avamine kohalike inimeste tarvis, menetlus on ülimalt kallis ja aeganõudev ning kaeveloa saamine keerukas olenemata liiva- või kruusakarjääri suurusest (kõik ühe mõõdupuuga).

Kokkuvõttes võib öelda, et oli konstruktiivne ja asjalik kohtumine. Et küsimusi oli veel mitmeid, seda näitas inimeste huvi ministriga vestelda pärast ametliku osa lõppemist. Ei saa panna iga inimese juurde inspektorit või igasse lahesoppi kontrolli. Inimeste teadlikkus peaks kasvama, et seaduserikkumisi vähem oleks. Seda ideed kandis ka 22. jaanuaril Kihelkonnal toimunud küsimuste-vastuste õhtu. Üritust toetas Kihelkonna vallavalitsus.

Urve Vakker

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)