Aasta tehnikaüliõpilane 2010 on Triin Aavik (2)

Aasta tehnikaüliõpilane 2010 on Triin Aavik

TUNNUSTATUD INSENER: Pilliroo kasutusalasid uurinud Triin Aavik on esimene naissoost insener, kes on pälvinud aasta tehnikaüliõpilase tiitli.

Esimesena eesti naistehnikaüliõpilastest pälvis läinud aasta lõpul aasta tehnikaüliõpilase tiitli Kuressaare gümnaasiumi vilistlane Triin Aavik.

Inseneride liidu president Arvi Hamburg ütles Saarte Häälele, et Triin kaitses mullu magistritöö teemal “Pilliroo energeetilise kasutamise tehnilis-majanduslikud keskkonnakaitselised aspektid” (juhendaja oli teadur Ülo Kask) hindele “suurepärane” ning talle anti tehnikateaduse magistri kraad soojustehnika erialal ja diplom kiitusega.

Ajakirja Inseneeria vastses numbris avaldab Aavik, et magistritöö ühe olulisema järeldusena leidis ta, et energeetilise pilliroo tootmisahela kõige suurema tasemega risk on tooraine ehk pilliroo kättesaadavus ja piisavus, mis on tingitud niitmispiirangutest (looduskaitselised alad jne) ning inim- ja loodusmõjudest.

“Lisaks leidsin, et pilliroo ressursse (hinnanguliselt on Eestis niidetavaid roo­alasid umbes 9800 hektarit) ja nende asukohtasid arvesse võttes on pilliroost toodetud biokütuseid mõistlikum kasutada eelkõige lokaalsetes väike- ja keskmise võimsusega katlamajades või elektri ja soojuse koostootmise jaamades,” märgib noor insener, kelle arvates võib alternatiivina toodetud biokütuseid kasutada ka lisandina fossiilkütustele, nt sõidukimootorites, aga ka toorainena keemiatööstuses.

Mis puutub pilliroost soojuse tootmise keskkonnamõjudesse, siis kõige suuremat mõju omavad tema sõnul pilliroo transportimine ja sellest toodetud biokütuse põletamine. Inseneride liit on aasta tehnikaüliõpilase tiitlit välja andnud järjepidevalt viimased viis aastat, Arvi Hamburgi sõnul on noori insenere tunnustatud siiski ka varem.

Aaviku esitas tiitlile Tallinna tehnikaülikool ja valiku tegi liidu 12-liikmeline juhatus. Triin Aavik õppis aastatel 1998–2005 Kuressaare gümnaasiumis. 2005. a asus ta õppima TTÜ mehaanikateaduskonnas soojustehnika erialal ja lõpetas ülikooli 2008. aastal, talle omistati tehnikateaduse bakalaureuse kraad ja 2010 kaitses ta magistrikraadi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 282 korda, sh täna 1)