Valjalas viivad kilekotid tagasi Nõukogude aega (9)

Valjalas viivad kilekotid tagasi Nõukogude aega

HEAD MÄLESTUSED: “Kes siis ei mäletaks Pingviini jäätist ja neid jäätiseputkasid,” muheleb Valjala raamatukogu juhataja Tiia Lätt näitust tutvustades.
Foto: Egon Ligi

Valjala raamatukogus on esmakordselt avatud näitus Maris Paomehe Eesti NSV aegsete kilekottide kollektsioonist. Väljas on 173 erineva pildiga uut, täiesti kasutamata kilekotti.

“Inimesed, kes nõukaajal elasid, saavad näitust vaadates nostalgiat hingesoppidesse ning ehk mõnelgi tuleb konkreetset kotti nähes mõni lõhn või sündmus meelde. Noorematel on jälle hea näha ja teada, milliste kottidega sai kunagi käidud ning mis pidasid vastu kaua-kaua,” ütles Valjala vallas Turja külas elav ja Kuressaares noorte infospetsialistina töötav Maris Paomees. Ta lisas, et tol ajal oli isegi koolis moodne käia ranitsa asemel kilekotiga. “Mida lahedam pilt, seda popim olid,” muigas ta.

Kõiges on süüdi raamatukogu Tiia

Näituse ideeni jõuti koos kohaliku raamatukogu juhataja Tiia Lätiga. “Ühel päeval rääkisime Tiiaga midagi lasteraamatutest ja nende tegelastest ning jõudsime lõpuks jutuga onu Raivoni (Raivo Järvi – toim). Meenutasin Tiiale, et vaat kus vanasti olid kilekotid onu Raivo joonistatud Leopoldi, Äpu, Postikana piltidega. Nii jõudiski jutt sujuvalt kilekottidele, mida ma kapis rullis hoian. Nii et kõiges on süüdi Tiia,” rääkis Maris näituse sünniloost.

Oma lemmikuteks peabki Maris Raivo Järvi joonistatud piltidega ja ka lillepiltidega kotte. “Tegelikult, kui mõtlema hakkad, siis on raske midagi esile tõsta, kõik on ühtviisi armsad,” sõnas Maris, kes on kilekotte kogunud aastast 1984, kui ta I klassis käis. “Eeskujuks oli minu õe klassiõde, kes ka kogus, ning see tundus nii põnev. Mind paelus nähtud kollektsioon ja seda oligi vaja, et otsus teha. Ei ole olnud mingisugust kindlat põhjust.”

Lisaks jõudis Maris lapsena koguda kommi- ja šokolaadipabereid, pabernukke ja nende riideid. Mingil ajal ka marke ja välismaa salvrätikuid.
Küsimusele, kas oli mõni kilekott, mida oli näiteks väga raske hankida, vastas Maris, et üht Pärnu laada kilekotti käisid nad isaga Pärnust toomas, sõitsid bussiga.

Kott toob poe lõhna meelde

“Üht kotti mäletan, mille ostsin Kuressaares kunagisest Lemmiku poest. Isegi poe lõhn on meeles, kui kotti vaatan,” tõdes ta. Erinevate ettevõtete logodega kilekotte sai tuttavatelt ja kui Saaremaalt välja mindi, siis toodi alati kaasa mõni uus ja põnev kilekott. “Kilekoti toojatele oli mul üksainus nõue, et kott oleks kasutamata,” lausus Maris.

Näitusel väljas olevaid, tol ajal populaarseid ja tänavapildis levinud kotte on kujundanud Ülle Meister, Raivo Järvi, Elle Tikerpäe, Väino Tõnisson, Edgar Valter jpt. Enamik näitusel eksponeeritud kilekottidest on ENSV-aegsed, vaid kolm on hilisemad – Eesti Posti omad. Valjala raamatukogu juhataja Tiia Lätt on rõõmus, et sai raamatukokku sellise põneva näituse. “Inimestel on hästi palju erinevaid ja igasuguseid huvitavaid kogusid kodus.

On räägitud, et korjatakse kääre, pastakaid, kommipabereid,” lausus Tiia Lätt, lisades, et võib-olla noorematele see näitus ei tähendagi midagi, aga just vanemates tekitab sellise kerge nostalgia. Niisiis, Valjala valla inimesed, kui kellelgi on mõni põnev kogu kodus, andke aga raamatukogu Tiiale teada! Kilekotinäitus on avatud veebruari keskpaigani teisipäevast reedeni kell 9–17 ja laupäeval kell 9–15.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)