Teatraalne treiler Tuuliku teemadel

Teatraalne treiler Tuuliku teemadel

Foto: Tõnis Kipper

Saaremaa Rahvateater sai 48. Sünnipäeva peeti ka. Tagasihoidlikumalt küll, kui esialgu plaanitud. Kavandatud esietenduseni läheb veel aega, aga nagu soovitas juba õpetaja Laur – kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool.

Reedel Kuressaare Linnateatrisse kokkutulnud teatraalid said ligi pooletunnise reklaamlõigu abil ettekujutuse, milline see uuslavastus “STB 08-72” tulla ja olla võiks. Muidugi pole Jüri Tuulik oma kauni ja kujundliku keele ning kelmika jutustamisoskusega ühegi lavastaja elu just ülemäära kergeks teinud. Ja ikka tuleb meelde papa Panso küsimus: kuidas seda lavastada? Tõsi, see käis küll Smuuli tööde kohta, aga iseloomustab sama hästi lavastajate võitlemisi Tuuliku loominguga, mis end kergelt kätte ei anna.

Aga rahvateater võttis aega atra seada. Esialgu kõneldi võimalusest uut lavastust laiemale avalikkusele näidata märtsis. Teatrikuul. Lavastaja on optimistlik. Autor oli rõõmsalt elevil, nägi ta ju oma esiknäidendit viimati 1974 Pärnu teatri laval. “See on minu esimene näidend, mida ma hakkasin kirjutama 1971. aastal 3. või 4. märtsil, et jõuaks veel näidendivõistluse tähtajaks. 25. märtsiks oli see mul valmis kirjutatud.

Siis tõmbasin mõne päeva hinge ja tegin paar kuldnokapuuri valmis. Kuu viimastel päevadel istusin maha, tundsin, et hoogu jäi üle ja kirjutasin kahe nädalaga veel ühe näidendi “Hübriidgloobus”, mille Mikiver lavastas 1972 Noorsooteatris. “08-ga” läks aega, see lavastati esimest korda mõni aasta hiljem Pärnu teatris.” Tuulik lisab, et kuigi ajalugu on oma lehed väga jäigalt minevikku pööranud, on inimesed jäänud oma nõrkuste ja ambitsioonidega samaks.

“Kui just seda lavastamisel rõhutada ja just seda mängida, siis ta ehk ei olegi nii aegunud tükk. Kui ma viis aastat tagasi tegin oma näidendite kogumikku, jätsin millegipärast välja kaks näidendit – “08” ja “Luigetapjad”. Mõtlesin, et need on troostitult aegunud näidendid. Aga ehk on midagi sellist püsivat, mis minus endas on, jäänud ka nendesse näidenditesse.” Jääbki oodata, et ehk tuleb ka päris esietendus ja ehk just 25. märtsil, kui möödub 40 aastat päevast, mil Tuuliku sõnul tema “esimene nunnukene ilmavalgust nägi”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)